- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Legile instabile au pagubit sectorul farmaceutic cu 100 mil. euro in 2008

17 Jun, 15:43 • Redactia DailyBusiness
Sectorul farmaceutic a inregistrat pierderi de peste 100 mil. euro anul trecut, din cauza celor peste 70 de acte normative din domeniu, acest fiind cel mai reglementat domeniu economic din Romania, potrivit unui top publicat miercuri de agentia de lobby si relatii guvernamentale Point Public Affairs.
Legile instabile au pagubit sectorul farmaceutic cu 100 mil. euro in 2008

„Pe primul loc, la o distanta apreciabila de celelelate domenii, se afla sectorul farmaceutic, care in anul 2008 a fost afectat grav de instabilitatea legislativa, pe fondul unui climat puternic electoral si tinand seama de implicatiile sale sociale”, au spus reprezentantii Point Public Affairs.

Ei au precizat ca peste 70 de acte normative, dintre care mai bine de jumatate cu impact financiar asupra societatilor ce activeaza in acest domeniu, au dus la pierderi de peste 100 milioane de euro in sector.

Pe locul 2 in Top 10 cele mai reglementate domenii economice in 2008 se situeaza domeniul serviciilor medicale, urmat de sectorul energiei electrice. Industria alimentara, domeniul financiar-bancar si sectorul de petrol si gaze sunt ocupantele urmatoarelor 3 locuri.

„Domeniile care s-au confruntat in 2008 cu instabilitatea legislativa sunt cele farmaceutic si de servicii medicale. Acest lucru denota nu doar expertiza insuficienta a autoritatii publice, ci si caracterul imatur al pietelor respective”, au mai spus reprezentantii agentiei.

Pe locul 7 in acest top s-a situat agricultura, urmata de domeniile IT&C si bauturi alcoolice. Ultimul domeniu din acest clasament a fost anul trecut zootehnia.

„Sectoarele agricol, zootehnic si alimentar, pentru care au fost adoptate in 2008 zeci de directive si regulamente de catre institutiile europene, sunt supuse fenomenului de hiperreglementare”, au mentionat reprezentantii Point Public Affairs.

Ei au explicat ca aceste acte normative au caracter obligatoriu pentru statele membre, si se justifica prin efortul UE de consolidare a pietei comune.

„Acolo unde pietele sunt controlate, prin preturi si tarife impuse sau conditii stricte de operare, asa cum este cazul telecomunicatiilor, sectorului financiar-bancar, bauturi alcoolice, energie electrica, gaze naturale sau industria farmaceutica, se simte nevoia cresterii responsabilitatii autoritatilor romane in luarea deciziilor, printr-un proces mai amplu si mai serios de consultare cu cei afectati, asa cum se intampla in Uniunea
Europeana”, a spus Laura Florea, managing partner, Point Public Affairs.

Studiul a fost facut pe un numar total de 24 de domenii, printre care, pe langa cele care se afla in Top 10, s-au regasit bauturile racoritoare, constructiile si materialele de constructii, cosmeticele, industriile auto, chimica, extractiva, metalurgica, textila, mass media si publicitate, prelucrarea lemnului, silvicultura, transporturile, turismul si tutunul.

Criteriile avute in vedere in stabilirea Top 10 au tinut cont de legislatia nationala si europeana adoptata in anul 2008, de existenta unei autoritati de reglementare in domeniile avute in vedere, de necesitatea existentei unor autorizari speciale pentru functionare, precum si de masura in care activitatile respective se constituie in serviciu public.

In prezent, la un an de la infiintare, Point Public Affairs are un portofoliu de 11 clienti. Principalii competitori sunt agentiile Candole Partners, Serban & Musneci Associates si McGuireWoods.