- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Mai poate Romania sa opreasca \”migratia capitalului\” in afara tarii?

03 Jun, 00:01 • razvan.codorean
In timp ce presa occidentala relateaza ca investitorii continua sa evite Europa de Est, din cauza temerilor privind regiunea, autoritatile romane anunta proiecte de investitii de aproape 1 miliard de euro si lanseaza afaceri "la cheie" pentru a tine capitalul strain in tara.
Mai poate Romania sa opreasca \migratia capitalului\ in afara tarii?

Mai este Romania o destinatie profitabila pentru investitori, in actualul context de criza ?

Marti, in ziua in care Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) afirma raspicat ca Romania este in continuare atractiva pentru capitalul strain, anuntand ca mediaza 17 proiecte de investitii, totalizand peste 930 milioane euro, Reuters tragea un nou semnal de alarma privind efectele retragerii capitalul strain din tarile din regiune.

Intr-o analiza prezentata marti, Reuters citeaza cativa dintre analistii bancilor si companiilor cu afaceri in Europa Centrala si de Est, remarcand pesimismul acestora cu privire la atractivitatea mediului de afaceri din aceasta regiune.

„Investitorii continua sa evite Europa de Est, din cauza temerilor privind regiunea”, afirma Reuters, precizand ca, potrivit expertilor, „Europa de Est a pierdut o parte importanta din afluxurile de investitii destinate pietelor emergente si, desi a profitat de pe urma unui apetit mai ridicat pentru risc, o recuperare este inca departe, atata vreme cat jucatorii importanti stau pe margine”.

[quote=Lars Christensen, analist piete emergente la Danske Bank]Cea mai mare problema o reprezinta refinantarea datoriilor. Acesta este principalul risc privind atragerea de noi investitori. Momentan nu vedem prea multi investitori dispusi sa isi asume riscuri pe termen lung[/quote]
Koon Chow, strateg in cadrul Barclays, a explicat ca fondurile de investitii au parasit Europa emergenta, din cauza temerilor investitorilor privind problemele din regiune – de la vulnerabilitatea bancilor, la cadrul macro-economic instabil.

„Investitorii sunt inca sceptici si se ghideaza numai dupa vestile care sunt foarte sigure, din pacate asa ceva nu exista in Europa centrala”, a spus Koon Chow.

Analistii au remarcat stabilizarea monedelor din regiune, insa au precizat ca, in conditiile in care deficitele bugetare vor trece cu mult peste pragul de 3% din PIB, si avand in vedere vulnerabilitatea financiara a tarilor din regiune, dependente in mare masura de acordurile cu FMI si alte institutii externe, riscul investitional ramane la un nivel ridicat.

In schimb, in tarile dezvoltate, companiile de monitorizare a fondurilor de investitii au observat o crestere a volumului investitiilor, dupa ce pietele au atins un mimim in martie, mai scrie Reuters.

De la Bucuresti, problema atractivitatii investitionale se vede insa cu totul altfel.

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) anunta, marti, ca a primit 17 intentii de proiecte de investitii, totalizand peste 930 milioane euro. Cel mai important, in valoare de 150 de milioane de euro, ar viza constructia unei fabrici in domeniul siderurgic, undeva in zona de sud a tarii, fara insa a prezenta detalii.

Vicepresedintele ARIS, Claudiu Preoteasa, a declarat, intr-un interviu pentru Mediafax, ca, in total, daca ar fi concretizate, cele 17 investitii ar urma sa asigure peste 4.000 de noi locuri de munca.

„Intentiile investitorilor vizeaza in special domeniul energiei regenerabile, constructii de masini pentru industrie, componente auto si sectorul prelucrarii lemnului”, a declarat Preoteasa.

Oficialul de la ARIS preciza, astfel, ca chiar daca investitiile straine au scazut cu 14% in primul trimestru fata de 2008, la 1,4 miliarde de euro, potentialul investitional al Romaniei este unul foarte bun, ARIS estimand ca in acest an volumul investitiilor straine se va situa intre 4,5 si 5 miliarde de euro.

Anul trecut, valoarea investitiilor straine a fost 9,1 miliarde de euro, mai mare cu 25% fata de anul precedent.

[quote=Claudiu Preoteasa, vicepresedinte ARIS]Romania isi mentine avantajele competitive in regiune, respectiv forta de munca disponibila, raportul bun dintre salariu si calificare, abilitatea angajatilor de a vorbi limbi straine[/quote]
In sprijinul afirmatiilor, vicepresedintele ARIS prezenta o statistica care indica faptul ca, spre deosebire de Romania, unde nivelul investitiilor straine a scazut cu 18%, in Polonia, Bulgaria sau Turcia, aportul de capital strain s-a redus, in primul trimestru cu pana la 50%.

Proiecte cu „dedicatie” pentru capitalul strain

Inainte de a-si pune problema atragerii unor noi investitori straini in Romania, autoritatile au o mare problema cu mentinerea capitalului strain, spun analistii. Dupa ce a fost nevoit sa ia un credit de 12,9 miliarde de euro de la FMI, intr-o tentativa de a determina bancile sa relaxeze creditarea prin eliberarea rezervelor minime obligatorii, guvernul incearca, in aceasta perioada, sa ofere capitalului strain cat mai multe oportunitati investitionale.

Programul „Prima Casa”, o afacere din care bancile vor avea numai de castigat in contextul in care statul isi va asuma toate riscurile, si proiectul lansarii unei emisiuni de obligatiuni de 500 mil.euro pe piata locala, vin sa determine bancile sa pastreze banii in Romania, afirma specialistii.

De altfel, chiar bancile au cerut astfel de business-uri la cheie, relevanta fiind declaratia facuta de Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, dupa intalnirea de la Bruxelles, dintre autoritatile romane, bancheri si reprezentantii FMI si CE.

„Am discutat si ne asteptam de la BNR si Ministerul de Finante sa emita instrumente care sa permita investitii in valuta. Guvernul ar putea imprumuta euro de pe piata locala, iar banca centrala ar putea face swap, de exemplu”, declara Groningen.

Potrivit specialistilor, bancile au fortat practic mana Romaniei sa le paseze afaceri profitabile, in contextul in care astfel de oportunitati au fost lansate de toate tarile din jur.

In ceea ce priveste atragerea unor noi investitori, avand in vedere reputatia destul de proasta pe care o are Romania mai ales in domeniul fiscalitatii, tara noastra fiind statul european cu cele mai multe taxe si impozite din Europa, Agentia Romana pentru Investitii Straine a anuntat ca mizeaza pe „parcurile investitionale”, acolo unde se spera ca facilitatile fiscale sa atraga cat mai multi investitori.

Trendul era semnalat de specialisti, inca de anul trecut, dinainte sa inceapa criza, intr-o analiza DailyBusiness.ro estimandu-se ca in urmatorii ani, Romania isi va putea atrage investitorii doar oferindu-le astfel de parcuri in care facilitatile fiscale constituie un atuu extrem de important.

Potrivit datelor Oficiul National al Registrului Comertului, in primele doua luni ale anului 2009 au fost inregistrate 1.301 noi societati cu participare straina la capital.

Printre cele mai importante investitii in prima parte a anului sunt cele realizate de Ford Romania (industria auto), 201,8 milioane euro, TMK – Artrom SA (industria metalurgica), 57,3 milioane euro, Schaeffler Romania (componente auto), 49,9 milioane euro, Pirelli Tyres Romania SRL (componente auto), 46,7 milioane euro, Roche Romania (industria farmaceutica), 37,7 milioane euro, Delphi Packard Romania (componente auto), 32 milioane euro si TRW Automotive Safety Systems (componente auto), 15,6 milioane euro.

Potrivit datelor oficiale, Olanda, Austria si Germania sunt cei mai importanti investitori dupa marimea capitalului investit in Romania. Companiile olandeze au investit in Romania 5,664 miliarde euro in 3.482 de societati, Austria a adus 3,046 miliarde euro si 5.421de societati inregistrate, iar Germania 2,809 miliarde euro in 16.761 de societati. In topul investitorilor se mai afla francezii, cu investitii de 2,096 miliarde euro si 5.927 de societati inregistrate si cipriotii, cu 1,261 miliarde euro si 4.301 de societati inregistrate.