- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Miscarea Occupy Wall Street a ajuns si in Europa. Seful Wikileaks a condus protestele din Londra

16 Oct, 11:45 • Redactia DailyBusiness
Sub sloganurile "Popoarelor din lume, ridicati-va" sau "Iesi in strada, creeaza o noua lume", "indignatii" au facut apel la manifestatii in 951 de orase din 82 de tari.
Miscarea Occupy Wall Street a ajuns si in Europa. Seful Wikileaks a condus protestele din Londra

In Europa, violente spectaculoase au izbucnit la Roma, soldate cu 70 de raniti, dintre care trei grav, cu ocazia mitingului care a reunit zeci de mii de persoane, cu pancarte care proclamau „O singura solutie, revolutie!”, „Nu suntem bunuri in mainile bancherilor”.

Persoane scapate de sub control au invadat un hotel de lux, au spart vitrinele a doua banci si au incendiat o anexa a Ministerului Apararii. Mai multe masini au fost incendiate.

Catre seara, piata istorica a basilicii San Giovanni in Laterano se transformase in camp de lupta. Politia a luat cu asalt sute de tineri care lansau fumigene, cocteiluri molotov si sticle impotriva fortelor de ordine, in timp ce manifestantii pasnici paraseau piata cu mainile ridicate, pentru a nu fi confundati cu persoanele violente.

La Atena, epicentrul crizei financiare europene, mii de manifestanti s-au adunat seara in fata Parlamentului.

In Portugalia, o alta tara dur afectata de criza, 50.000 de persoane de toate varstele au defilat la Lisabona, strigand „afara FMI”.

La Madrid, leaganul miscarii create la 15 mai, zeci de mii de persoane au mers spre Puerta del Sol, piata emblematica pe care „indignatii” au ocupat-o timp de o luna in primavara.

La Londra, unde au avut loc confruntari minore cu politia, 800 de „indignati” s-au adunat in cartierul financiar City si au primit sprijinul neasteptat al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care locuieste in apropiere de capitala britanica, de cand a fost eliberat conditionat, in asteptarea unei eventuale extradari in Suedia unde este acuzat de viol.

Sambata seara, in fata celebrei Times Square din New York, politia americana a arestat 71 de persoane, in urma unei manifestatii impotriva Wall Street la care au participat mii de persoane, potrivit unui bilant al politiei.

La Washington, mii de „indignati” au facut cauza comuna pentru a manifesta impotriva „rapacitatii” finantelor, pentru „locuri de munca si justitie”, relateaza [url=http://www.mediafax.ro/externe/prima-zi-mondiala-a-indignatilor-a-reunit-zeci-de-mii-de-oameni-fiind-marcata-de-violente-seful-wikileaks-a-condus-protestul-de-la-londra-video-8871941/]Mediafax[/url].

Circa 300 de manifestanti s-au adunat in fata Casei Albe si a Departamentului Trezoreriei impotriva „mafiei financiare”, dupa care s-au alaturat altui miting, la care participau cateva mii de persoane, la apelul a 20 de organizatii.

Peste 10.000 de canadieni au manifestat de asemenea, cu pancarte sau chitare in mana, dintre care 5.000 la Toronto, in cartierul financiar.