- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Modificări majore privind popririle bancare! Vești bune pentru cei care au datorii la ANAF

15 Mar, 19:59 • Cornel Ghimeșan
În perioada următoare, practicile ANAF vor suferi schimbări majore și asta pentru că senatorii PSD au inițiat un proiect de lege prin care vor să sancționeze și să impună organului noi responsabilități. Proiectul vizează impunerea de penalități și majorări de întârziere la sumele nerambursate la timp de către Fisc.
Modificări majore privind popririle bancare! Vești bune pentru cei care au datorii la ANAF

Modificări majore privind popririle bancare! Concret, proiectul de lege prevede ca ANAF să nu mai poată amâna prea mult ridicarea popririlor asupra sumelor indisponibilizate și să nu mai blocheze nejustificat conturile contribuabililor, potrivit profit.ro.

Citește și Creștere puternică a aurului și argintului! Zdruncinarea băncilor americane schimbă brusc cursul pieței

Modificări majore privind popririle bancare!

Totodată, proiectul senatorilor PSD subliniază că pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, autoritatea va datora contribuabilului penalități și majorări de întârziere, din ziua imediat următoare expirării termenelor legale de restituire, până la data stingerii obligației datorate.

”Nimic nu justifică de ce actuala reglementare prevede penalităţi de întârziere, precum şi majorări de întârziere doar în sarcina debitorului – contribuabil/plătitor, iar nu şi în sarcina debitorului – organ fiscal, ambii fiind în aceeaşi situaţie juridică: debitori într-un raport de drept fiscal, aceleaşi reguli care se impun contribuabilului/plătitorului, trebuie să fie aplicate si organului fiscal”, transmit social-democrații.

Mai mult, documentul prevede că cererile depuse de contribuabili/plătitori la organul fiscal se soluționează în termen de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

Astfel, conform proiectului de lege, penalităţile de întârziere se calculează pentru fiecare zi în plus, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii obligaţiei, inclusiv. Nivelul penalităţii este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și se suportă din acelaşi buget din care se restituie ori se rambursează, după caz, su­mele solicitate de contribuabil/plătitor.

De asemenea, proiectul prevede măsuri pentru scurtarea duratei de ridicare a popririi asupra sumelor indisponibilizate, dar și pentru evitarea blocării nejustificate a conturilor contribuabililor.

„Instituirea unui tratament diferit trebuie să fie justificată obiectiv şi rezonabil. Or, nimic nu justifică de ce actuala reglementare prevede penalităţi de întârziere, precum şi majorări de întârziere doar în sarcina debitorului – contribuabil, iar nu şi în sarcina debitorului – organ fiscal, ambii fiind în aceeaşi situaţie juridică: debitori într-un raport de drept fiscal. Aceleaşi reguli care se impun contribuabilului trebuie să fie aplicate și organului fiscal. În lumina acestui principiu al egalităţii în faţa legii, consacrat prin articolul 16 din Constituţia României, organul fiscal trebuie să fie sancţionat şi/sau amendat în acelaşi fel cu contribuabilul, atunci când nu-şi respectă obligaţiile sau întârzie în îndeplinirea lor”, explică inițiatorii proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală.

Concret, penalitățile de întârziere se vor aplica în plus față de obligația Fiscului de a plăti dobânzi pentru sumele de restituit sau de rambursat (0,02% pentru fiecare zi de întârziere),

”Au existat mai multe situaţii în care contribuabililor – persoane fizice- le-au fost blocate toate conturile bancare şi indisponibilizate toate sumele, din aceste conturi, pentru obligaţii fiscale cu o valoare derizorie (cu titlu exemplificativ, pentru 100 lei, au fost indisponibilizate sume băneşti de zeci sau sute de mii lei, iar contribuabilii au fost puşi în situaţia de a nu a avea posibilitatea să-şi utilizeze cârdurile bancare pentru diverse plăţi curente, inclusiv atunci când erau plecaţi din ţară”, subliniază inițiatorii proiectului.

Proiectul social-democraților a primit votul afirmativ al Camerei Senatului și urmează să fie supus votului Camerei Deputaților, care este for decizional.

Citește și Băncile europene, față în față cu cel mai mare declin din ultimele 9 luni. Analiștii economici au publicat bilanțul

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult