- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

NBG estimeaza o crestere economica de 2% in sud-estul Europei, in 2009

02 Feb, 10:25 • Redactia DailyBusiness
Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), cu afaceri si in Turcia, Bulgaria, Serbia, Romania si Egipt, estimeaza o incetinire a cresterii economice in tarile din sud-estul Europei la circa 2% in 2009.
NBG estimeaza o crestere economica de 2% in sud-estul Europei, in 2009

„Chiar si la aceasta rata de crestere, perspectivele sunt mai bune decat cele pentru restul Europei si Statele Unite, unde recesiunea ar putea insemna o scadere a economiei cu 2%. Rata de crestere economica va cobori, insa nu va disparea”, a spus Takis Arapoglou, presedintele executiv al NBG, citat de NewsIn.

Actionarii NBG au aprobat luna trecuta emiterea de actiuni preferentiale de 350 milioane euro pentru a majora capitalul, in cadrul programului guvernamental de sustinere a lichiditatii.

De asemenea, Arapoglou a spus ca NBG vrea sa acorde cu 16% pana la 19% mai multe credite firmelor mici si mijlocii (IMM) anul acesta.

„Aceasta inseamna ca vom pune la dispozitia IMM-urilor cu 2 miliarde euro mai multi bani fata de 2008”, a precizat el.

„Nu va ascund ambitia noastra ca, in 2009, sa ne depasim concurentii si sa recastigam cota de piata pe care am detinut-o pe acest segment”, a mai spus Arapoglou.

Economia Greciei incetineste rapid dupa ani intregi in care a crescut cu 4%, fiind afectata de criza economica mondiala. Comisia Europeana estimeaza o crestere cu numai 0,2% a economiei grecesti in 2009, sub prognoza guvernului, de 1,1%.

National Bank of Greece controleaza pe piata romaneasca Banca Romaneasca si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.