- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

O subsidiara din SUA a Iukos vrea sa ceara Rusiei daune de 100 mld. $

05 Oct, 16:53 • Redactia DailyBusiness
O subsidiara din SUA a grupului petrolier Iukos, lichidat dupa intrarea in faliment in 2006, intentioneaza sa deschida un proces impotriva guvernului rus la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si sa ceara daune de 100 de mld. de dolari.
O subsidiara din SUA a Iukos vrea sa ceara Rusiei daune de 100 mld. $

Procesul va viza cea mai despagubire din istoria de 60 de ani a curtii europene de justitie, a spus Bruce Misamore, directorul Iukos International, fost director financiar al grupului rus Iukos, scrie Mediafax, citand RIA Novosti.

Iukos International apara interesele a 55.000 de actionari ai grupului, afectati de falimentul si lichidarea prin vanzare la licitatie a activelor din Rusia, a adaugat Misamore.

Iukos a incetat sa existe oficial in noiembrie 2007, dupa ce autoritatile de la Moscova au vandut activele pentru a plati mai multe creante. Compania de stat Rosneft a cumparat cea mai mare parte a proprietatilor Iukos, devenind cel mai important producator de petrol din Rusia.

Fondatorul Iukos, Mihail Hodorkovski a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala. Hodorkovski a negat toate acuzatiile, sustinand ca a fost pedepsit pentru sustinerea opozitiei politice pro-occidentale, iar lichidarea Iukos a fost orchestrata de oficiali guvernamentali corupti, interesati sa preia activele petroliere profitabile.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a programat audierile pentru 19 noiembrie.

Rusia considera procesul ca un caz de rutina si va atrage atentia curtii asupa incalcarii procedurii la depunerea plangerii de catre Iukos International, a spus Alexander Konovalov, ministrul rus al Justitiei.