- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patriciu: Este un lucru nefericit sa sustinem energia nucleara

01 Oct, 13:12 • Redactia DailyBusiness
Sustinerea energiei nucleare este "un lucru nefericit", iar acest lucru denota faptul ca avem o "mentalitate socialista", a declarat, joi, omul de afaceri Dinu Patriciu (foto), la Black Sea Energy and Economic Forum, potrivit Mediafax.
Patriciu: Este un lucru nefericit sa sustinem energia nucleara

„Suntem socialisti in mentalitate. De aceea mergem mai departe cu energia nucleara”, a spus Patriciu.

In opinia acestuia, faptul ca Romania se afla „la cativa kilometri de Kozlodui” (centrala nucleara situata la sud de Dunare) ar trebui sa-i faca pe politicieni sa nu sustina energia nucleara.

„Este un lucru nefericit”, a conchis Patriciu.

Romania detine doua reactoare nucleare, care asigura circa 18% din consumul de electricitate, si intentioneaza sa mai construiasca doua unitati si chiar o alta centrala nucleara.

Pe de alta parte, omul de afaceri sustine ca rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra sunt atat de mari incat ar putea chiar sa inlocuiasca aportul Rusiei, ca furnizor international de energie. „Rezervele din Marea Neagra sunt uriase”, a spus Patriciu.

Patriciu a declarat in luna februarie ca in Marea Neagra nu exista cantitati consistente de hidrocarburi, si astfel nu ar fi interesat sa le exploateze.

„Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, ca acolo ar fi gaze si titei. Dupa decizia de la Haga ne-am bucurat cu totii, apoi ni s-au vandut iluzii, apoi a fost cineva acuzat”, a spus Patriciu in februarie.

Omul de afaceri intentioneaza sa exploateze sapropelul din Marea Neagra, prin firma Marine Resources Exploration International (Marexin), detinuta de Rompetrol Holding din Elvetia.

Sapropelul ar putea fi utilizat pentru obtinerea de gaz sintetic printr-un procedeu similar prin care se produce biomasa. Totodata, namolul sapropelic ar putea fi folosit pentru producerea de substante pentru imbunatatirea solului sau ingrasaminte.