- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrom: Iesim de pe piata produselor chimice pana la sfarsitul lui 2010

16 Dec, 16:59 • Redactia DailyBusiness
Petrom va iesi de pe piata produselor chimice pana la sfarsitul anului 2010, a anuntat miercuri compania dupa ce Oltchim a precizat ca este in negocieri avansate cu aceasta pentru achizitia petrochimiei de la Arpechim.
Petrom: Iesim de pe piata produselor chimice pana la sfarsitul lui 2010

Aceasta decizie a fost luata de Petrom in urma revizuirii optiunilor de dezvoltare si implicatiilor financiare aferente, in conditiile actuale de piata si pe baza perspectivelor negative pe termen lung, privind cererea in activitatea de rafinare.

„In cadrul sedintei de ieri (marti-n.r.) a Consiliului de Supraveghere al Petrom au fost luate cateva decizii cu scopul adaptarii lantului valoric al companiei la mediul nefavorabil si pentru a reflecta schimbarea radicala a raportului cerere/oferta pe piata”, se mentioneaza in comunicatul companiei.

In acest sens, Petrom a stabilit cadrul strategiei sale viitoare in activitatea de rafinare si a decis iesirea de pe piata produselor chimice.

Pe viitor, Petrom va continua programul de restructurare pentru a reduce diferentele fata de standardele internationale din industria de titei si gaze si pentru a-si mentine o pozitie financiara stabila.

Ca raspuns la criza economica accentuata si persistenta, compania a evaluat optiunile de dezvoltare intr-un context economic schimbat radical, urmarind, in acelasi timp, directia strategica de a se transforma din cel mai mare producator de titei si gaze din Sud-Estul Europei intr-un jucator important pe piata energetica din aceasta zona a Europei.

„In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate a Petrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar si pentru a utiliza resursele de care dispunem in cel mai profitabil mod”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom

Decizia Petrom privind structura viitoare a activitatii de rafinare trebuie sa tina cont de nivelul actual foarte scazut al marjelor de rafinare, precum si de perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din Romania si din intreaga Europa.

Rolul principal al rafinariilor Petrom este de a procesa titeiul din productia autohtona. In noul context de piata, planul initial de investitii a suferit modificari.

Capacitatea rafinariei Petrobrazi va fi redusa pana la 4,2 mil tone/an, pentru a corespunde nevoilor Petrom de a procesa titeiul din productia autohtona. Astfel, Petrom va investi aproximativ 750 mil. euro in perioada 2010 – 2014 pentru efectuarea lucrarilor de modernizare si de mentenanta la rafinaria Petrobrazi.

Revizuirea planului initial de investitii va duce la constituirea in ultimul trimestru al acestui an a unui provizion de circa 60 mil. euro, reprezentand cheltuieli efectuate deja.

Rafinaria Arpechim va fi operationala numai in functie de necesitati, corelat cu evolutia marjelor si a cererii pe piata, pana in anul 2011. Optiunile privind viitorul rafinariei Arpechim dupa acel moment urmeaza sa fie evaluate.

In acest context, obiectivul major in activitatea de Explorare si Productie a Petrom este de a minimiza impactul declinului natural asupra nivelului productiei sale. „Acest lucru este deosebit de dificil, date fiind rezervele mature pe care le detinem”, au spus reprezentantii companiei.

Dat fiind ca, atat produsele chimice, cat si produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom si ca randamentul acestor activitati in conditiile actuale si prognozate de piata este foarte scazut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei.

Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice pana la sfarsitul anului 2010. Pana atunci, Doljchim va opera in functie de necesitatile impuse de specificul activitatii integrate a Petrom.

Procesul de negociere privind transferul activelor aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim catre Oltchim, principalul sau client, vor continua, au mai spus reprezentantii Petrom.