- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pogonaru: FMI estimeaza venituri bugetare cu 17 mld. lei mai mici

04 Aug, 15:02 • Redactia DailyBusiness
FMI prognozeaza ca veniturile bugetare vor fi mai reduse in acest an cu 17 miliarde lei fata de estimarea initiala, iar revizuirea tintei de deficit bugetar stabilita prin acordul stand-by, de 4,6% din PIB, va pleca de la aceasta proiectie, a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
Pogonaru: FMI estimeaza venituri bugetare cu 17 mld. lei mai mici

Reducerea cu 17 miliarde lei a veniturilor ar insemna o scadere cu 10% a incasarilor estimate la momentul negocierii acordului stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), in luna martie, relateaza Mediafax.

„Se va renegocia cifra de deficit bugetar pornind de la faptul ca se vor incasa pana la finele anului cu 17 miliarde lei mai putin decat estimarea initiala a Fondului”, a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), dupa intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, a declarat vineri ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca Guvernul va solicita FMI sa accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din produsul intern brut (PIB), in conditiile unei scaderi economice estimate la 7-8%.

In conditiile actuale ale acordului cu FMI, veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 77,35 miliarde lei la finele lunii iunie si la 120,145 miliarde lei dupa primele 9 luni din 2009. Tinta de venituri pentru intregul an, de 166,72 miliarde lei, este cu 5 miliarde lei peste nivelul veniturilor realizate anul trecut.

Dupa primele 6 luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB estimat si usor sub limita de 2,73% din PIB convenita cu FMI pentru primul semestru.

Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut in acordul stand-by. Guvernul va solicita insa institutiei financiare internationale sa accepte un deficit mai ridicat intrucat situatia economica s-a inrautatit de la momentul negocierii acordului.