- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Praktiker: Romania a fost principala tinta de expansiune a grupului in 2008

27 Mar, 14:51 • Redactia DailyBusiness
Retailerul german de bricolaj Praktiker a deschis anul trecut in Romania cele mai multe magazine proprii inaugurate in afara Germaniei, respectiv 5 unitati noi din 13 in total, a anuntat vineri compania.
Praktiker: Romania a fost principala tinta de expansiune a grupului in 2008

„Romania s-a aflat anul trecut in centrul atentiei din punct de vedere al expansiunii grupului pe plan international”, a declarat Guenter Vosskaemper, director general Praktiker Romania.

In anul 2008, reteaua Praktiker Romania a crescut cu 5 unitati noi, la 25 de magazine in total, numarul deschiderilor corespunzand astfel unui nivel superior al ritmului mediu de expansiune anuala, au spus reprezentantii companiei.

Pentru anul 2009, Praktiker estimeaza o temperare a acestui ritm, ca urmare a adaptarii strategiei sale de dezvoltare la schimbarile actuale de pe piata, aparute sub presiunea situatiei economice generale.

Ritmul expansiunii internationale, usor incetinit

La sfarsitul anului fiscal 2008, grupul Praktiker opera un total de 436 de magazine in 9 tari. Aceasta cifra include 336 de unitati in Germania, din care 76 functioneaza sub marca Max Bahr.

Expansiunea pe plan international s-a redus usor, fiind deschise 13 magazine noi pe toata durata anului. Numarul unitatilor a crescut in 2008 la un total de 100.

Atentia, din punct de vedere al extinderii, a fost concentrata pe Romania, unde s-au deschis 5 magazine noi. In Ucraina si Ungaria au fost deschise cate doua unitati, iar retelele din Polonia, Turcia, Bulgaria si Grecia au crescut cu cate un magazin.

Praktiker Romania a raportat anul trecut vanzari totale de 1,077 mld. lei (293 mil. euro), in crestere cu 28,4% fata de anul precedent, cand nivelul a fost de aproximativ 839 mil. lei(251 mil. euro).

„Activitatea din Romania a grupului a inregistrat in continuare o crestere, datorata in special continuarii procesului de extindere”, au explicat reprezentantii companiei.

Grupul Praktiker a realizat in 2008 un nivel al vanzarilor de 3,907 miliarde euro, cu 1% sub valoarea record din 2007, de 3,945 miliarde euro. Pe de alta parte, Praktiker a atins cel mai bun rezultat operational (EBITA) din istoria organizatiei, cu o valoare de 129,1 milioane euro, in crestere cu 11,3% fata de rezultatul din anul precedent.

Fondat in 1978, grupul german detine peste 400 de magazine in 9 tari din Europa – Germania, Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Turcia, Grecia, Luxemburg si Ucraina.

Oferta Praktiker cuprinde peste 40.000 articole pentru casa si gradina – materiale de constructii, decoratiuni pentru interior si exterior, accesorii sanitare, articole de mobilier, unelte, produse electronice si electrocasnice, articole pentru amenajarea si intretinerea gradinii.

Numarul angajatilor grupului depaseste 20.000, din care peste 8.000 lucreaza in companiile infiintate in afara Germaniei.