- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

PSD propune doua cote de impozitare, de 12% si 25%, si TVA diferentiata

12 May, 16:15 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a propus, miercuri, impozitarea diferentiata pe doua cote, de 12% si 25%, si reducerea TVA la produsele alimentare de stricta necesitate.
PSD propune doua cote de impozitare, de 12% si 25%, si TVA diferentiata

El propune impozitarea diferentiata, coroborata cu reduceri fiscale pentru investitii si exporturi, TVA diferentiata prin scadere la alimentele de stricta necesitate, mentinerea punctului de pensie la 45%, refuzul scaderii pensiilor, reducerea risipei din administratia publica, folosirea mai buna a fondurilor europene, atacarea frontala a evaziunii fiscale.

Nastase a spus ca, in opinia PSD, reforma sectorului bugetar ar trebui inceputa cu un audit al functiilor guvernamentale, in parteneriat cu Banca Mondiala.

El a afirmat ca ar trebui reduse la jumatate numarul ministerelor si cel al agentiilor guvernamentale, precum si numarul secretarilor de stat si al consilierilor.

Nastase a propus, pentru majorarea veniturilor bugetare, introducere a doua cote de impozitare, de 12 si 25%, pentru veniturile pana, respectiv peste salariul minim pe economie.

O alta propunere a PSD este TVA diferentiata, mai mica pentru alimentele de baza, zero pentru producerea energiei verzi, regenerabile si pentru alimentele ecologice si mai mare pentru unele produse de lux.

Potrivit lui Nastase, PSD opteaza si pentru reducerea CAS cu 3%.

Presedintele Consiliului National al partidului a afirmat ca, in paralel cu reducerea cheltuielilor bugetare, se impun si masuri de stimulare a unor sectoare. El a propus in acest sens infiintarea Fondului National de Locuinte, sustinerea productiei de export, stimularea parcurilor stiintifice si tehnologice.

Alte propuneri formulate de Nastase sunt dublarea redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii resurselor naturale neregenerabile.