RA-APPS va retrage Camerei de Comert dreptul de a folosi gratuit terenul ocupat de Romexpo

16 Apr, 14:41 • Redactia DailyBusiness
RA-APPS va retrage Camerei de Comert dreptul de a folosi gratuit terenul de 42 hectare ocupat de Romexpo, motivand ca CCIR incaseaza sume considerabile din inchiriere in dauna statului.
RA-APPS va retrage Camerei de Comert dreptul de a folosi gratuit terenul ocupat de Romexpo

Terenul in cauza a fost atribuit de Guvern, in urma cu sase ani, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti spre folosinta gratuita pe o perioada de 49 ani, in baza statutului de utilitate publica al institutiei.

„Pastrarea dreptului de folosinta gratuita asupra acestor terenuri de catre Camera de Comert contravine interesului public. Folosinta gratuita nu a adus beneficii statului, ci numai beneficiarului care a exploatat imobilul prin inchiriere, incasand sume considerabile de la cel care foloseste direct, respectiv Romexpo, societate avand ca actionari si diverse persoane fizice”, au declarat surse din RA-APPS, citate de Mediafax.

Regia arata ca legislatia in vigoare confera drept de folosinta gratuita a unor terenuri pentru institutii non-profit sau de utilitate publica, „deziderat lezat in cazul de fata”, prin faptul ca Romexpo, beneficiarul facilitatii, realizeaza un profit „deloc neglijabil”.

„Terenul in cauza poate fi exploatat eficient de RA-APPS prin inchiriere, concesiune si alte contracte civile sau comerciale, cu tarife de piata stabilite de evaluatori autorizati. Astfel rezulta si fonduri care pot fi utilizate pentru acoperirea unor cheltuieli suportate in prezent de regie din venituri proprii, mai exact sumele neacoperite de beneficiarii bazei materiale de reprezentare si protocol – Guvernul, Presedintia, Curtea Constitutionala, Parlamentul”, au adaugat sursele.

In aceasta luna, RA-APPS a solicitat ca Regele Mihai sa suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite pana in prezent de catre stat, invocand faptul ca nu mai dispune de suficienti bani pentru intretinerea imobilului. Solicitarea a fost aprobata, miercuri, de Guvern.