- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ramane Traian Basescu presedinte? Vezi cand vom afla raspunsul

31 Jul, 00:30 • adrian.mihaltianu
Referendumul de duminica a facut ca toata Europa sa fie cu ochii pe romani. Reactiile au aparut imediat, atat din partea presei straine, cat si a autoritatilor internationale. Deocamdata, cu totii se intreaba daca va ramane sau nu Traian Basescu la Cotroceni.
Ramane Traian Basescu presedinte? Vezi cand vom afla raspunsul

Conform Biroului Electoral Central (BEC), au mai ramas cateva sectii de centralizat pentru a vedea rezultatul final, daca s-au prezentat la vot peste 50% dintre alegatori.

„Urmatorul comunicat va fi prezentat publicului dupa intocmirea procesului-verbal final de centralizare a rezultatelor, cel mai [b]probabil in cursul zilei de miercuri[/b]”, a declarat luni dupa-amiaza presedintelui BEC, Gabriela Elena Bogasiu.

Conform acesteia, din datele centralizate pana luni la ora 13.30, din 99,97% dintre sectiile de votare, reiese ca prezenta la vot la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, desfasurat duminica, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/bec-46-23-dintre-alegatori-s-au-prezentat-la-referendum-dupa-centralizarea-a-99-97-din-sectii-79092/]a fost de 46,13%[/url].

In acest caz, numarul voturilor valabil exprimate la intrebarea „DA” reprezinta 87,52%, iar cei care au raspuns „NU”, 11,15%.

Conform legii, referendumul va fi validat de Curtea Constitutionala numai daca 50% plus unu din alegatori s-au prezentat la urne.

[b]”Popeye marinarul” se salveaza[/b]

„In Romania, ‘Popeye marinarul’ isi salveaza din nou scaunul”, titreaza cotidianul francez [url=http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/07/30/en-roumanie-popeye-le-marin-sauve-une-nouvelle-fois-son-siege_1740036_3214.html]Le Monde[/url].

Publicatia noteaza ca presedintele, pe care o parte a presei apropiata de guvern nu ezita sa-l compare cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, pare un miracol. La 60 de ani, a supravietuit deja unui referendum de demitere in 2007 si procesului de realegere in 2009.

„Adversarii sai liberali si socialisti l-au supranumit ‚Scorpionul’, concetatenii sai ‚Popeye marinarul’. Presedintele roman de centru dreapta Traian Basescu a scapat, duminica 29 iulie, de demitere. Desi 86% dintre alegatori au votat pentru plecarea sa, rata de participare pentru validarea referendumului nu a fost atinsa”, mai spune Le Monde.

„Popeye Marinarul” a fost la conducere pe timp de vreme grea. Implicat in 1989, acest copil din Basarabi, orasel din apropierea Marii Negre, a fost ministru al transporturilor in mai multe guverne, inainte de a castiga in 2000 primaria Bucurestiului si de a castiga conducerea Partidului Democrat. Impulsiv si provocator, el a atras numeroase critici. Fostului capitan de vas nu-i pasa. „Cand traiesti intre mare si cer”, marturisea el, pentru Le Monde, in 2005, „singurul lucru care te tine in viata este convingerea ca vei ajunge la capatul calatoriei. In politica, e la fel”.

Le Monde il compara pe Traian Basescu cu un „personaj de telenovela”, subliniind ca este primul presedinte care a condamnat oficial crimele partidului comunist, intr-un discurs rostit in Parlament in 2006.

Totodata, BBC noteaza ca [b]presedintele roman Traian Basescu a supravietuit referendumului[/b] pentru demiterea sa, in conditiile in care prezenta la urne a fost sub 50%, pragul necesar pentru validare.

Domnul Basescu, care a fost suspendat de catre parlament, a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze votul de duminica. Nici el nu a mers la vot. Totodata, premierul Victor Ponta a spus ca daca Basescu se intoarce la Cotroceni nu va mai avea legitimitate.

Dupa incheierea votului, Basescu a declarat ca romanii „au respins lovitura de stat” si nu s-au prezentat la urne, pastrand aprinsa „flacara democratiei”.

La randul sau, [url= http://edition.cnn.com/2012/07/30/world/europe/romania-referendum/index.html?iref=allsearch]CNN[/url] arata ca [b]efortul de indepartare a presedintelui roman Traian Basescu pare sa fi esuat luni[/b], din cauza prezentei scazute la referendum.

„Basescu a fost suspendat de catre parlamentarii USL la inceputul lunii iulie, pentru ca si-ar fi depasit autoritatea si pentru masurile de austeritate impuse. Basescu a anuntat ca masurile au fost necesare pentru a indeplini conditiile imprumutului de 24 miliarde de dolari de la FMI”, noteaza CNN.

[b]Comisia Europeana, cu ochii pe referendum[/b]

Comisia Europeana a urmarit cu atentie desfasurarea referendumului de duminica, in special in ceea ce priveste prezenta la urne, a declarat luni Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al CE.

„La acest moment, rezultatele oficiale ale referendumului din Romania nu sunt finale. Comisia Europeana a urmarit cu atentie desfasurarea acestui referendum in special in privinta prezentei la urne. A existat, pe parcursul ultimelor zile o corespondenta intre Comisie si autoritatile de la Bucuresti, dar in acest moment, nu exista o pozitie oficiala cata vreme rezultatele nu sunt finale”, a spus Vincent.

Acesta a subliniat ca institutia de la Bruxelles va continua sa urmareasca atent evolutiile politice din Romania.

Totodata, Wilfried Martens, presedintele PPE, si liderul grupului popular din PE, Joseph Daul, au declarat ca au luat nota de esecul referendumului de duminica, ei [b]cerand Guvernului Ponta sa renunte la „agendele paralele si oculte”[/b] si sa revina la respectarea valorilor europene, conform [url= http://www.mediafax.ro/politic/liderii-ppe-referendumul-a-esuat-guvernul-romaniei-sa-renunte-la-agendele-oculte-9910867 ]Mediafax[/url].

De asemenea, ei afirma ca „actiunile abuzive” ale Guvernului condus de Victor Ponta au daunat credibilitatii internationale a Romaniei in ultimele saptamani, iar reintoarcerea Guvernului la responsabilitate este acum o „problema de maxima prioritate”.

„Guvernul trebuie sa implementeze toate masurile solicitate de Comisia Europeana in privinta respectarii statului de drept si a independentei sistemului judiciar. De asemenea, Guvernul trebuie sa continue sa implementeze, fara intarziere sau ocolisuri, angajamentele facute catre partenerii internationali ai Romaniei, incluzand si FMI. Romania are nevoie de reforme care sa fie in linie cu celelalte tari europene, nu de intelegeri oculte semnate de presedintii partidelor Socialist si Liberal. Romanii merita sa traiasca in baza standardelor europene, nu impinsi de agendele paralele ale politicienilor USL”, au subliniat Martens si Daul.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat, la RTV, ca va face tot posibil sa nu mai interfereze cu Traian Basescu daca acesta va reveni la Palatul Cotroceni si ca nici macar nu va mai participa la sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), spunand ca, daca sunt documente importante, Basescu poate sa i le transmita spre semnare.

„Nu il voi impiedica pe presedinte sa isi exercite atributiile constitutionale si nu il voi bloca in activitate, dar pur si simplu nu il voi legitima. Voi face tot posibilul sa nu mai interferez, vreau sa stau cat mai departe de el”, a mentionat Ponta.