- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Raport BCE: Pe piata pensiilor intra jucatori noi

30 Oct, 11:16 • Redactia DailyBusiness
Schimbarile demografice din Europa si imbatranirea populatiei vor genera o concurenta crescuta pe piata pensiilor, in principal intre banci, societati de asigurare, fonduri de pensii private si fonduri mutuale.
Raport BCE: Pe piata pensiilor intra jucatori noi

Astfel, va creste importanta produselor financiare non-bancare, precum si a investitorilor institutionali, reiese dintr-un raport al Bancii Centrale Europene (BCE).

Raportul mai arata ca printre motivele care vor duce la o competitie sporita intre aceste institutii financiare se numara reforma europeana a pensiilor, cresterea eficientei jucatorilor de pe piata pensiilor private, datorita specializarii, precum si cresterea cererii de consultanta financiara si de servicii de management ala activelor, la nivele din ce in ce mai sofisticate.

Potrivit datelor oficiale, activele totale ale fondurilor de investitii din Uniunea Europeana au crescut cu 14% in 2005, iar cele ale fondurilor de pensii, cu aproape 20%.

[quote=Dan Bunea, vicepresedinte BCR]Activele fondurilor private facultative de pensii din Romania vor creºte, anual, cu 100 milioane euro.[/quote]

Vicepresedintele BCR, Dan Bunea, considera ca, in Romania, piata fondurilor de investitii va creste, in urmatorii 3-5 ani, de 20-30 de ori fata de nivelul actual. Dan Bunea a mentionat ca pilonul lll, al pensiilor private facultative, va rula, in primul an de functionare, active in valoare de 100-200 milioane euro. „Estimarile noaste arata ca activele fondurilor private facultative de pensii vor creste, anual, cu 100 milioane euro”, a adaugat Bunea.

In 2018, activele totale ale fondurilor de pensii din Romania vor atinge suma de 40 miliarde euro, potrivit estimarilor pe termen lung ale presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan.

„Din contributiile obligatorii la fondurile de pensii private se vor acumula sume de aproape 20 miliarde de euro în urmatorii zece ani de la funcþtionare, cam în 2018”, spune Seitan.

El apreciaza ca piata fondurilor mutuale facultative va ajunge, în 2018, la active de zece miliarde euro, cea a pensiilor deghizate în polite de asigurare de viata va gestiona 4-5 miliarde euro, iar fondul special pentru pensionari va rula active de sase miliarde euro la zece ani dupa intrarea in piata.

Bunea crede insa ca sunt sanse mari ca fondurile facultative de pensii sa fie gestionate de companii specializate ale bancilor mari romanesti si de companii mixte, formate din banci si case mari de administrare de fonduri.