- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania a scapat de procedura de deficit excesiv

18 Feb, 13:22 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana (CE) a lansat miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Frantei, Greciei, Spaniei, Irlandei, Letoniei si Maltei, iar termenele limita pentru reducerea deficitelor vor fi stabilite in martie.
Romania a scapat de procedura de deficit excesiv

Procedura se lanseaza cand deficitul bugetar depaseste limita de 3% din produsul intern brut (PIB).

Romania nu se afla inca printre statele sanctionate, desi are un deficit bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB) pentru 2008, aproape dublu fata de 2007.

„In toate celelalte cazuri, Comisia va folosi regulile revizuite din Pactul de Stabilitate si Crestere, cand va analiza urmatorii pasi ce trebuie urmati in cadrul procedurii de deficit excesiv, in urmatoarele saptamani”, a spus Joanquin Almunia, comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, citat de NewsIn.

Acesta nu a explicat insa care sunt motivele pentru care alte tari europene care au deficite bugetare ce depasesc limita de 3% din PIB, printre care si Romania, nu au fost sanctionate.

Irlanda a inregistrat un deficit de 6,3% in 2008, de la un surplus bugetar de 0,2% in 2007, iar Spania a cazut de la un surplus de 2,2% la un deficit de 3,4%.

O astfel de procedura vizeaza intensificarea presiunilor asupra statelor in cauza, pana cand acestea reusesc sa isi readuca deficitele in limita impusa de Uniunea Europeana. In unele situatii, se poate merge pana la adoptarea unor sanctiuni impotriva tarilor in cauza.