- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, pe locul 5 in UE la scaderea anuala a comenzilor industriale

27 Mar, 13:58 • Redactia DailyBusiness
Comenzile industriale noi au scazut in ianuarie cu mai mult de o treime (34,5%), fapt ce a situat Romania pe pozitia a cincea in Uniunea Europeana (UE), in functie de acest indicator, a anuntat vineri Eurostat.
Romania, pe locul 5 in UE la scaderea anuala a comenzilor industriale

Biroul european de statistica a publicat date de la 18 state membre pentru luna ianuarie, comenzile industriale noi inregistrand in aproape toate tarile scaderi fata de luna similara din 2008.

Singura exceptie a fost Irlanda, unde comenzile industriale noi au crescut cu 7,2%, potrivit datelor Eurostat, citate de NewsIn.

In decembrie, Romania inregistrase cea mai mica diminuare anuala a comenzilor industriale noi din blocul comunitar, conform datelor revizuite, de 0,3%.

In ianuarie 2009 fata de prima luna a anului trecut, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Slovacia si Finlanda – unde comenzile industriale noi s-au comprimat cu 38,4%, Germania (-37,7%) si Lituania (-36,4).

In UE, comenzile industriale noi s-au redus in ianuarie cu 30,7% fata de aceeasi luna din 2008, iar in zona euro s-a inregistrat o scadere anuala de 34,1%.

Cele mai mari scaderi au fost inregistrate la comenzile pentru bunurile de capital – de 34,4% in UE, respectiv 39,7% in zona euro – si la bunurile intermediare – de 31,8% in UE si de 33,3% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comenzile industriale noi au scazut in ianuarie cu 2,2% in UE si cu 3,4% in zona euro. In Romania, comenzile industriale noi s-au redus cu 14,8% fata de luna precedenta, cea mai mare scadere lunara inregistrata in cadrul blocului comunitar, mai arata datele biroului european de statistica.

Spre deosebire, Irlanda, cu 16,6%, Ungaria, cu 6,5%, si Danemarca, cu 6,2%, au raportat in ianuarie cele mai mari cresteri ale comenzilor industriale noi, comparativ cu decembrie 2008.