- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania si perspectiva recesiunii: pesimisti vs. optimisti

21 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Criza financiara ar putea fi urmata de un val de recesiune economica, al carui prime semnale se simt in Uniunea Europeana. Posibilele influente asupra Romaniei impart specialistii in doua tabere - cei care cred ca vom inregistra o corectie economica severa si cei care estimeaza ca multe dintre business-urile din UE isi vor muta cartierele generale in Romania, fapt ce va sustine cresterea economica.
Romania si perspectiva recesiunii: pesimisti vs. optimisti

Avem sau nu o economie stabila, sanatoasa, care sa faca fata crizei economice ce se prefigureaza? Este capabila Romania sa valorifice toate posibilele efecte pozitive, pentru noi, ale caderii pietelor europene? Intrebari la care specialistii vin cu raspunsuri total diferite.

Pesimistii sunt majoritari. Frana severa pusa creditarii de catre BNR prin impunerea noilor norme de creditare, dublata de problemele de lichiditate din sectorul bancar si problemele din segmentul constructiilor sunt vazute ca fiind primele semnale ale crizei.

[quote= Ilie Serbanescu, analist economic]Ca sa vedem ce ni se va intampla si noua, peste putin timp, trebuie sa ne uitam ce se intampla acum in Spania, in Italia si Marea Britanie[/quote]
„Caderea pietei constructiilor din Spania, de pilda, a adus tara in pragul recesiunii, economia stagnand in trimestrul III, iar pentru sfarsitul anului si 2009 se estimeaza ca vor intra in recesiune. La fel s-ar putea intampla si la noi”, spune analistul.
Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan, crede ca efectele vor veni in lant, pe relatia creditare-business-constructii-retail.

„Sectorul constructiilor inregistreaza deja o temperare pe fondul problemelor de creditare. Pana acum, constructiile au fost motorul de crestere economica a Romaniei. Daca scad constructiile, se duc si industriile conexe, la fel ca in Spania, iar restrictiile la creditare vor afecta nu numai populatia, adica consumul, ci si business-ul, ingustarea finantarii aducand o incetinire serioasa a cresterii economice”, a explicat Parvan.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, spune ca marea problema a Romaniei, in acest moment, este faptul ca depindem de Uniunea Europeana, care este principalul nostru partener comercial.

[quote=Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank]O eventuala recesiune in UE, principalul nostru partener comercial, ar insemna o scadere a exporturilor, fapt ce va avea un impact negativ asupra balantei comerciale[/quote]
„Daca nu mai avem intrari de capital, pe fondul problemelor din sectorul financiar european, avem o problema mare, deoarece este afectat cursul de schimb. Fapt care se intampla deja”, avertizeaza Dumitru.

„O recesiune in UE se va resimti si la noi, cu siguranta. Amanarea investitiei Voestalpine, reducerea productiei la ArcelorMittal la jumatate, inghetarea proiectelor de 4,4 mld. euro ale austriecilor de la Immofinanz, retrogradarea ratingului Erste Bank, care detine BCR, sunt doar primele semnale„, spune analistul Cristian Dinulescu.

„Economia zonei euro ar putea intra in ultimul trimestru in recesiune, pentru prima data de la lansarea monedei unice europene, acum zece ani. Consumul s-a redus puternic, industria auto europeana a intrat in criza, sectorul constructiilor din Marea Britanie, Spania, Italia si Germania raporteaza scaderi. In astfel de conditii, ne putem astepta la efecte negative, mai cu seama ca marile companii din economia romaneasca sunt, in marea lor majoritate, fililale ale unor societati straine. Daca acestea au probleme, cu siguranta se vor resimti si in Romania”, a declarat analistul.

In ceasul al 12-lea si autoritatile au constientizat pericolul, lasand la o parte declaratiile cu caracter electoral.

„Din cauza faptului ca multe state din UE vor intra intr-o faza de criza si recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate catre statele membre ale UE, este posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi si, implicit, a activitatii economice”, a declarat recent premierul Tariceanu.

El a adaugat ca atitudinea mai prudenta a bancilor, care solicita garantii suplimentare, ar putea incetini si volumul investitiilor romanesti si straine.

Scenariul optimist: cresc investitiile straine

Recesiunea economica ar putea aduce, dincolo de estimarile negative, un val de investitori in economia romaneasca, spun optimistii. Pe fondul scaderii economiilor dezvoltate, marile companii si-ar putea muta cartierele generale in tari ca Romania, unde costurile sunt mai mici, iar cererea se afla inca la un nivel ridicat.

Principalul atu al Romaniei ar fi, in mod paradoxal, stadiul de subdezvoltare al economiei.

De la constructii, unde deficitul locativ este de peste 1 milion de locuinte, la retail, unde suntem in continuare sub media europeana si pana la sectorul auto, unde piata creste sustinut, chiar daca intr-un ritm mai scazut, Romania isi are atuurile ei in atragerea investitorilor straini, spun analistii. Infuzia de capital strain ar putea, astfel, sa tina economia romaneasca departe de criza.

„Romania este inca atractiva, chiar si in perspectiva crizei. Are crestere pe segmentul de retail, pe imobiliare, potentialul de business este foarte bun”, a declarat, recent, Jorg Bitzer, country manager al dezvoltatorului Redevco.

In retail, daca pe plan international vanzarile marilor operatori s-au redus fata de anul trecut, pe fondul majorarii preturilor si scaderii consumului, „colacul de salvare” a venit din tarile emergente, precum Romania, Rusia, Bulgaria, Polonia. Pe fondul investitiilor masive, afacerile retailerilor au explodat, semnificativ fiind, din acest punct de vedere, profitul in crestere cu 40,3% marcat de Carrefour pe piata romaneasca, in primul semestru, comparativ cu primele sase luni din 2007.

[quote= Milos Ryba, analist economic la Planet Retail]Romania are un potential de crestere foarte bun, independent, in mare parte, de efectele crizei internationale. Romanii adora formatele de retail, dovada ca Romania se afla de luni de zile pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea retailului[/quote]
Adrian Iordache, business managerul al firmei de consultanta InterBiz, specializata in realizarea de analize sectoriale, estimeaza ca in sectorul constructiilor exista, in ciuda crizei din prezent, cel mai mare potential de crestere. „Pentru a ajunge la standardele minime ale Uniunii Europene in ceea ce priveste spatiul locativ, in Romania trebuie sa se construiasca circa 820.000 de locuinte, echivalentul a aproximativ 90 milioane de metri patrati. In prezent, in Romania se construiesc anual 32.000 – 38.000 locuinte, cu trend crescator”, a declarat Iordache.

George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania, a declarat ca, daca vrea sa evite criza economica, Romania trebuie sa puna accent pe dezvoltarea infrastructurii.

„Daca vom intra intr-o recesiune economica, Romania are sansa unica de a balansa efectele negative prin lucrarile de infrastructura publica care pot sa angajeze o multime de persoane si resurse. In cazul acestor lucrari mari de infrastructura, exista efecte benefice in amonte pe toate canalele. Daca banii stabiliti de la UE pentru infrastructura, pe care Romania nu i-a cheltuit inca, se planifica si se cheltuiesc in perioada urmatoare, putem sa ne mentinem un ritm oarecare de crestere economica in contextul in care Europa si SUA ar putea intra in recesiune economica”, a spus, recent, presedintele Deloitte Romania.