- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romanii nu-si adapteaza ideile la criza

11 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Romanii incep sa constientizeze efectele crizei economice, fara insa a sti foarte bine ce-i de facut pentru a trece de aceasta perioada, reiese din datele unui sondaj de opinie, dat publicitatii luni de Insomar. Doar 38% dintre cei chestionati iau in calcul limitarea cheltuielilor, in timp ce numai 7% sunt dispusi sa munceasca mai mult pentru a-si securiza viitorul.
Romanii nu-si adapteaza ideile la criza

Pentru multi dintre romani, criza economica mondiala era pana acum cateva luni o problema externa, un simplu eveniment relatat de mass-media. Criza subprime, caderea Wall Street-ului, a bancilor si a sectorului constructiilor, disponibilizarile masive din Occident, toate aceste semnale erau privite de multi dintre romani cu relaxare, printre ei aflandu-se inclusiv cei mai importanti oameni din stat. Sondajele de opinie relevau un optimism general privind economia romaneasca si gradul de imunitate pe care aceasta il avea in fata crizei.

Sfarsitul anului 2008 a adus insa primele semnale negative, inghetarea creditarii si prabusirea pietei imobiliare trezind la realitate o buna parte dintre romani. Ca intr-un joc de puzzle, blocarea finantarilor bancare a dus la inghetarea business-ului, la scaderea vanzarilor si, in final la un val de falimente. Companiile au reactionat ca in manual – au taiat costurile si au inceput sa disponibilizeze personal. Iar perspectivele pentru acest an sunt si mai negre, dovada estimarile Comisiei Europene si FMI care vad Romania undeva aproape de granita recesiunii.

In fata acestei realitati, majoritatea romanilor pare a nu avea solutii anti-criza, daca luam in calcul rezultatele studiului realizat de Insomar.

In timp ce in Occident, criza i-a determinat pe multi sa isi reduca la minim cheltuielile si sa isi mai ia un job sau sa caute alte surse de venit, in Romania, doar 38,6% dintre romani spun ca vor face eforturi sa-si limiteze cheltuielile, in timp ce aproape 60% estimeaza, dimpotriva, ca vor cheltui mai mult in 2009. Si asta in conditiile in care aproape trei sferturi dintre romani sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca in 2009 (70%), iar 43% au declarat ca situatia lor financiara s-a inrautatit deja fata de anul trecut.

„Sondajul arata, pe ansamblu, faptul ca romanii incep sa perceapa semnalele de alarma, chiar daca criza nu i-a afectat inca la fel de mult ca pe americani sau pe cei din Europa de Vest”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

„Pentru moment, ingrijorarea nu este foarte mare, iar solutiile sunt, in general, mai mult la nivel teoretic. Odata cu adancirea problemelor economiei, romanii vor intelege adevarata realitate si isi vor reduce la minim consumul, acolo unde am fost recordmani europeni. Si asta mai cu seama ca blocajul creditarii va continua”, a mai spus Parvan.

Criza, o problema de mentalitate

Specialistii spun ca rezultatele studiului Insomar arata faptul ca romanii nu sunt pregatiti sa infrunte o perioada de recesiune. La capitolul solutii anti-criza, optiunile romanilor par foarte restranse. Dincolo de „strangerea curelei”, prevazuta de 38,6% dintre cei chestionati, 7,1% spun ca vor apela fie la munca mai multa, fie mai bine platita, 1,5% iau in calcul contractarea unui imprumut, in timp ce 1,4% se gandesc sa emigreze. In rest, cei chestionati nu au stiut ce sa raspunda.

De unde vor face atunci rost de bani? In conditiile unor venituri inghetate sau in scadere si a unui iminent val de scumpiri mai ales a alimentelor (cea mai mare grija pentru 65,8% dintre romani), sursele alternative de venit se dovedesc a fi chiriile, dobanzile si vanzarile de bunuri, dar si banii trimisi de rudele din strainate, venituri pe care majoritatea le privesc cu destul de mult optimism.

„Dincolo de paleta de optiuni economice, strans legata de realitatea economica, putem lua in calcul si o lipsa de cultura economica. Romanilor, in toate perioadele de criza, l-i s-a spus sa stranga cureaua si nu le-au fost oferite alternative”, considera analistul economic Cristian Dinulescu.

„Nimeni nu le-a vorbit de solutii de genul – cauta-ti inca un job, incearca sa iti gasesti o alta sursa de venit etc. Nu a fost incurajata munca si rasplata aferenta, iar acest fapt a dus la o anumita suficienta ce se vede cel mai bine in productivitatea muncii, una dintre cele mai scazute din Europa”, a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.

Studiul realizat de Insomar mai arata un lucru interesant. Chiar si in conditiile in care piata imobiliara s-a prabusit, aproape o treime dintre romani cred in continuare ca tranzactiile imobiliare sunt cele mai profitabile. Daca ar avea de unde sa economiseasca, 27,7% spun ca cea mai buna metoda este sa pastrezi banii in casa, la ciorap. Doar 20,2% mizeaza pe un depozit bancar si un procent foarte mic pe titlurile de stat si achizitia bunurilor de valoare. Restul celor chestionati nu au stiut ce sa raspunda.

„Aceste date arata ca optiunile romanilor sunt reduse, iar motivatia ascunde, dincolo de cea economica, o lipsa de experienta in astfel de situatii”, a mai spus analistul.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22 – 27 ianuarie 2009, pe un esantion de aproximativ 1.500 de persoane din mediul urban si rural.