„Da, bineinteles ca Romgaz este interesata sa exploreze in acele perimetre. De ce nu? Orice oportunitate trebuie sa ne intereseze si pe noi. Daca acestea se scot la licitatie de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), Romgaz va participa la licitatie”, a declarat purtatorul de cuvant al Romgaz, Lucian Stancu.
La randul sau, Constantin Tampiza, directorul general al LukOil Romania, a precizat ca daca vor fi conditii favorabile, compania va participa la licitatie, dar ca aceasta este o decizie care se ia la nivel de grup, la Moscova.
„Daca vor fi conditiile favorabile, desigur ca vom participa la licitatie. Depinde de studiul de fezabilitate. Compari cheltuielile cu profitul. Daca profitul asigura intoarcerea investitiei, atunci proiectul este interesant. Dar asta e doar o parere personala, nu este decizia mea, ci grupul LukOil ia o decizie in acest sens, la Moscova”, a declarat Constantin Tampiza.
Romania se judeca la Haga cu Ucraina din 2004 pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra si stabilirea zonei economice exclusive, urmand ca in cursul zilei de marti sa fie cunoscut deznodamantul in acest caz.
Rezervele care se estimeaza ca vor fi descoperite si ulterior exploatate in arealul de 12.000 de km patrati din platoul continental al Marii Negre sunt de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol, resurse care ar contribui semnificativ la reducerea importului de titei si gaze naturale ale Romaniei, a spus Mihai German, directorul general adjunct in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz, care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce anual circa 6 miliarde metri cubi gaze naturale, adica o treime din consumul anual al tarii.