- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Salariul mediu net a ajuns la 317 euro in februarie

06 Apr, 10:57 • Redactia DailyBusiness
Salariul mediu net a crescut in luna februarie cu 3 lei fata de luna precedenta, la 1.358 lei (317 euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.
Salariul mediu net a ajuns la 317 euro in februarie

In termeni reali, in functie de inflatia din acelasi interval, castigurile salariale au scazut insa cu 0,7% in februarie. Ritmul anual de crestere a accelerat, in schimb, la 19,8%, de la 12,9% in ianuarie, relateaza NewsIn.

Fata de perioada similara a anului trecut, castigul salarial a crescut in februarie cu 12,1%, in termeni reali.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.863 lei (435 euro) in februarie, cu 1,3% peste cel din luna precedenta.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in februarie in activitatile de transporturi aeriene (3.313 lei, 773 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (728 lei, 170 euro).

In februarie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in ianuarie, cand s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari.

Astfel, cresterile castigului salarial mediu net in februarie fata de luna precedenta, in unele activitati economice, au fost determinate de acordarea de prime sau ca urmare a negocierilor salariale in industria de fabricare a produselor din tutun si activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, de acordarea celui de-al 13 salariu pentru anul 2008 in administratie publica si invatamant, precum si de plata in functie de realizari sau de contracte in activitatile de fabricare a substantelor si produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetare dezvoltare, respectiv transporturi pe apa.

Scaderi de peste 10% ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, iar scaderi intre 5% si 10% au fost raportate in telecomunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei, sau activitati de servicii informatice.