- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Saxo Bank: Pachetul de 750 mld.$ acordat de Zona Euro si FMI, solutie \”rapida si murdara\”

13 May, 13:46 • Redactia DailyBusiness
Pachetul de bail-out in valoare de 750 miliarde de euro acordat de statele din Zona Euro si Fondul Monetar International, in urma unui acord semnat la sfarsitul saptamanii trecute, in vederea stabilizarii pietelor financiare si rezolvarii crizei din Grecia, este catalogat de David Karsbol, economistul-sef al Saxo Bank drept solutie "rapida si murdara" pentru o problema complexa si foarte actuala.
Saxo Bank: Pachetul de 750 mld.$ acordat de Zona Euro si FMI, solutie \rapida si murdara\

In opinia acestuia, chiar si dupa acordarea ajutorului, Grecia are la fel de multe probleme pe termen lung pe cate avea in 4 mai. Mai mult decat atat, Karsbol atrage atentia asupra faptului ca acest pachet ridica o serie de intrebari cu privire la efectul de lunga durata asupra euro si asupra cresterii Zonei Euro.

Astfel, potrivit economistului-sef al Saxo Bank, cresterea pe termen lung a Zonei Euro pare limitata la maximum 1,5%, in conditiile in guvernele opereaza deficite bugetare excesive actionand in continuare in detrimentul unei posibile cresteri pe termen lung. Alarmant este si faptul ca se permite inca cresterea necontrolata a poverii totale a datoriei Zonei Euro, iar acest lucru se intampla intr-un mediu cu un nivel scazut al investitiilor, a mai spus Karsbol.

O alta problema identificata de acesta este deprecierea monedei europene in raport cu dolarul american, pe termen lung. In ciuda revenirii care reactie la pachetul ajuns in piata luni, economistul-sef al Saxo Bank isi pastreaza estimarea de 1,22 EUR/USD pentru finalul de an, iar pentru anul urmator previzioneaza o adancire a deprecierii.