- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seful celei mai mari banci locale despre cum ar putea evolua dobanzile la credite si depozite

06 Aug, 00:01 • gecad.net
Dobanzile economiilor in lei nu au motive sa creasca pentru ca exista destula lichiditate in moneda nationala, crede Dominic Bruynseels, CEO al Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca locala. Totodata, dobanzile la credite ar putea ramane sus in 2010, din cauza riscului mare asociat imprumuturilor, a mai spus joi seful BCR.
Seful celei mai mari banci locale despre cum ar putea evolua dobanzile la credite si depozite

Seful bancii a mentionat ca BCR vrea sa isi majoreze cota de piata pe credite in acest an. „Ma astept sa avem o evolutie mai buna pe imprumuturi decat media pe sistem, ceea ce ne-ar putea aduce o majorare a cotei de piata pe acest segment”, a psus Bruynseels.

Creditele corporate sunt acum cele mai profitabile pentru banca, in conditiile in care companiile mari au fost cel mai puti afectate de criza in randul clientelei BCR. Banca nu a restrictionat nici creditarea catre segmentul IMM sau persoane fizice unde nivelul creditelor neperformante este in continua crestere.

Creditarea catre segmentul public, spre care s-au indreptat anul trecut cu precadere fondurile bancilor, nu a mai mers la fel de bine in 2010 la nivelul pietei, Ministerul Finantelor nemaifiind dispus sa creasca dobanzile la titluri de stat si atragand tot mai putine lichiditati in lei de la banci.

Ultima emisiune de titluri de stat care s-a bucurat de succes a fost cea de titluri de stat in euro, suprasubscrisa de trei ori, insa, a remarcat Dominic Bruynseels, cea mai mare parte a cumparatorilor nu au fost bancle locale, ci strainii.

„Ca sa dispunem de lichiditati in euro BNR ar trebui sa elibereze o parte din rezervele in valuta, ceea ce nu a facut in sedinta de miercuri”, a declarat Bruynseels.

Ar putea fi bancile bancile fortate sa diminueze costurile imprumuturilor, asa incat sa poata plasa mai multe lichiditati, dat fiind ca statul nu mai este dispus sa imprumute decat la costuri mici de la banci? Dominic Bruynseels spune ca riscul mare asociat creditarii nu va permite creditorilor sa scada in acest an costurile imprumuturilor.

Cu toate astea, unele banci locale au „testat” piata recent cu produse de creditare cu costuri destul de scazute, care s-au vandut bine. „Ar fi interesant sa vedem daca bancile care au iesit cu produse ieftine de creditare pe piata in acest an ar mai face acest pas dupa ce s-a anuntat reducerea salariilor bugetarilor cu 25%”, a declarat Bruynseels.

Potrivit sefului BCR, creditul este un produs bancar superevaluat in randul bancilor locale, care trebuie sa se concentreze si pe produse de asigurari sau economisire. Totodata, bancile se vor concentra pe produse de refinantare, sustine Bruynseels.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la depozite, seful BCR a mentionat ca aceasta depinde de cererea si oferta de pe piata.

„La lei, piata este supralichida, iar cerere de credite in lei nu prea exista”, a spus Bruynseels mentionand ca dobanzile la economiile in lei nu au prea multe motive pentru a creste.

„Euro in schimb trebuie importati sau trebuie atrasi de pe piata locala, prin majorarea dobanzilor la economiile in moneda europeana, asa ca aici am putea vedea cresteri de dobanzi din partea bancilor care nu au acces la surse in euro”, a spus seful BCR.

Potrivit lui Bruynseels, sistemul bancar va inregistra pierdere in acest an, iar al doilea semestru va fi mult mai dificil pentru banci decat S1, din cauza efectelor reformei din sectorul public.

Grupul BCR a inregistrat in primele sase luni din 2010 un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 488,5 milioane de lei (117 mil. euro) in scadere cu circa 19,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor consolidate neauditate ale companiei, in conformitate cu IFRS.

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

BCR este parte a grupului austriac Erste, care detine 69,17% din actiunile bancii.