- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Signal Iduna: Piata asigurarilor private de sanatate va creste cu maxim 10% in 2009

26 May, 14:46 • adrian.mihaltianu
Piata asigurarilor private de sanatate din Romania va creste in 2009 cu maxim 10% comparativ cu anul trecut, a declarat marti Sinziana Maioreanu (foto), CEO al companiei Signal Iduna.
Signal Iduna: Piata asigurarilor private de sanatate va creste cu maxim 10% in 2009

In 2008, aceasta piata a valorat aproximativ 10 milioane de euro.

Maioreanu considera ca piata are un potential foarte mare, in special daca va aparea reforma in domeniul sanatatii, ce include introducerea coplatii si a asigurarilor private de sanatate.

Coplata reprezinta suma suportata de pacienti in vederea beneficierii de servicii de sanatate.

Sinziana Maioreanu a precizat ca in 2008 s-au efectuat plati neoficiale in valoare de 400 milioane euro in sistemul de sanatate, citand un raport al Comisiei Europene.

„Aceste plati impovareaza populatia si conditioneaza sau limiteaza accesul la servicii deja platite prin contributiile la asigurarile sociale”, a spus reprezentantul Signal Iduna.

Ea a subliniat faptul ca exista 5 milioane de contribuabili la sistemul de asigurari sociale si peste 20 milioane de beneficiari. In aceasta situatie, fondurile sunt insuficiente pentru dezvoltarea corespunzatoare a sistemului sanitar romanesc.

Gratiela Iordache, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, a spus ca sistemul de sanatate a incasat de la stat 19,8 miliarde lei (circa 5,4 mld. euro) in 2008, urmand ca in acest an sa incaseze 16,1 miliarde lei (circa 3,75 mld. euro).

In bugetul sistemului de sanatate public au mai intrat 10,5 miliarde lei (2,9 mld. euro) in 2005, 11 miliarde lei (3,1 mld. euro) in 2006 si 14,6 miliarde lei (4,4 mld. euro) in 2007, a mai spus Iordache.

Aceasta a precizat ca in urma acestor cheltuieli foarte mari nu se vad schimbari in serviciile medicale sau in infrastructura, sistemul avand nevoie de o reforma.

Cristian Celea, director general CNAS, a aratat ca despre asigurarile private de sanatate se vorbeste inca din 2002, cand s-a creat o legislatie destul de bine raportata la legislatia europeana, dar care in 2005-2006 „a fost amputata total” si „s-a vorbit numai de servicii suplimentare si complementare de sanatate”.

„Serviciile pe care le poate oferi Casa de Sanatate trebuie sa fie reprezentate de un pachet foarte bine determinat si trebuie introdusa, ca germene al asigurarilor, coplata”, a precizat Celea.

Potrivit acestuia, coplata va fi o modalitate de control (nu se mai pot face servicii fictive) si va descuraja abuzurile folosirii serviciilor medicale. Totodata, persoanele care apeleaza la serviciile de urgenta (care sunt gratuite – n.r.) vor fi obligate sa plateasca o parte din valoarea acestora, daca se constata ca nu era necesar acest lucru.

La dezvoltarea pietei asigurarilor private de sanatate va contribui si nivelul deductibilitatii fiscale acordat angajatorilor si salariatilor. Aceste asigurari beneficiaza, de la inceputul anului 2009, de o deductibiliate de 250 euro pe an din impozitul pe profit al angajatorilor care ofera astfel de beneficii.