- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Socul cresterii accizelor ar putea fi absorbit mai usor daca pretul petrolului scade

14 Dec, 16:28 • Redactia DailyBusiness
Socul scumpirii carburantilor incepand cu 1 ianuarie, ca urmare a calcularii accizelor la un curs de schimb valutar mai mare, ar putea fi mai usor absorbit, avand in vedere ca o serie de factori sprijina mentinerea pretului petrolului in marja actuala, potrivit estimarilor X-Trade Brokers.
Socul cresterii accizelor ar putea fi absorbit mai usor daca pretul petrolului scade

„Pretul petrolului a atins cel mai scazut nivel din ultimele doua luni, iar o serie de factori ar putea contribui la mentinerea acestuia la un nivel scazut pe termen scurt: in primul rand, dolarul american s-a apreciat in ultima saptamana, iar in al doilea rand, Irakul – care nu este ingradit de cotele OPEC privind productia de petrol – a acordat prin licitatie noi contracte pentru extractia de petrol”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

„In plus, multi analisti sunt inca reticenti privind o revigorare rapida si semnificativa a economiei mondiale in 2010. Ca urmare a acestor evolutii, principalul furnizor de carburanti din Romania a ieftinit deja benzina, reducerile de pret de la sfarsitul lunii noiembrie si din decembrie cumuland 10 bani”, a adaugat Victor Safta.

Dolarul american, care intrase intr-un puternic proces de depreciere in ultimele luni, a trecut recent pe un trend ascendent, sustinut in primul rand de speculatiile conform carora Banca Centrala Americana, Federal Reserve (Fed) ar putea creste dobanda de referinta anul viitor, date fiind semnalele de revigorare a economiei americane.

Dolarul american a intrat intr-un proces constant de depreciere din aprilie (cand perechea EUR/USD avea valori in jurul nivelului de 1,3) si pana la sfarsitul lunii noiembrie, cand a depasit nivelul de 1,51 USD pentru 1 EUR. Scaderea valorii monedei americane a determinat investitorii sa se orienteze catre piata de marfuri, iar pretul petrolului a beneficiat din plin de aceasta evolutie, crescand vertiginos de la circa 52 USD / baril in luna aprilie la aproximativ 80 USD / baril in toamna.

In ultimele sapte zile insa, dolarul american s-a apreciat de la 1,5053 USD pentru 1 EURO vineri 4 decembrie, la 1,4628 cu o saptamana mai tarziu. In acelasi interval de timp, pretul petrolului a variat de la un maxim de 79,69 USD/baril atins pe 4 decembrie la nivelul de 71,60 USD/baril vinerea trecuta, la inchiderea sedintei de tranzactionare. Pretul petrolului a scazut timp de 8 zile consecutive- cea mai lunga perioada de scadere din ultimii ani, inregistrand astfel cel mai scazut pret din ultimele doua luni.

Evident, aprecierea dolarului american nu a fost singurul factor care a condus la scaderea pretului petrolului.

„Sa nu uitam ca importantele licitatii pentru exploatarea petrolului din Irak erau asteptate sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute, intre timp acestea au avut loc si au fost castigate de companii foarte mari de pe piata de profil, iar acest lucru va contribui la cresterea productiei mondiale de petrol, avand in vedere ca Irakul nu are o cota impusa de OPEC. Normal, acest lucru sustine un pret mai scazut al petrolului”, a precizat Victor Safta.

„In plus, exista inca temeri in privinta revigorarii economiei mondiale, care ar putea sa nu fie atat de rapida si de semnificativa cum era estimata, fapt care de asemenea influenteaza negativ pretul petrolului. Somajul ridicat si sustinerea economiilor statelor lumii fara ajutoare de la stat raman printre cele mai importante probleme de rezolvat in 2010”, a subliniat Victor Safta.

X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si Romania.