- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Soros: Primele de risc CDS asociate imprumuturilor sunt \”instrumente ale distrugerii\”

12 Jun, 16:59 • Redactia DailyBusiness
Contractele credit default swap (CDS), adica acele prime pe care finantatorii le adauga la costurile imprumturilor in functie de riscul asociat debitorului, sunt "instrumente ale distrugerii" si ar trebui scoase in afara legii, a declarat, vineri, miliardarul George Soros (foto).
Soros: Primele de risc CDS asociate imprumuturilor sunt \instrumente ale distrugerii\

„Unele instrumente derivate nu ar trebui sa fie permise pe piete. Ma gandesc la contractele credit default swap”, a declarat Soros, prezent vineri la Beijing la o reuniune a Institutului pentru Finante Internationale, citat de Reuters, preluata de Mediafax.

„Cu cat aflu mai multe despre aceste instrumente, cu atat realizez mai clar ca sunt cu adevarat toxice. CDS sunt instrumente ale distrugerii, care ar trebui scoase in afara legii”, a mai spus acesta.

O mare parte dintre bancile si institutiile financiare membre ale acestui institut sunt participanti activi pe uriasele piete CDS din intreaga lume, potrivit Reuters.

Contractele CDS sunt utilizate pentru asigurarea la default (neplata unei obligatii financiare) sau pentru a specula pe calitatea creditului unei companii.

El ofera drept exemplu de institutie financiara care a descoperit dezechilibrul risc/recompensa al instrumentelor CDS grupul american de asigurari AIG, trader major de astfel de contracte, care promitea bancilor protectie in cazul deteriorarii portofoliilor de credit, indeosebi instrumente mortgage-linked.

Guvernul Statelor Unite s-a vazut nevoit sa intervina in luna septembrie a anului trecut pentru a salva AIG de la faliment, investind de atunci 180 miliarde de dolari in companie pentru a o redresa in urma crizei financiare.