- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

S&P ar putea retrograda Romania daca situatia politica afecteaza programul cu FMI

01 Oct, 15:12 • Redactia DailyBusiness
Standard&Poor's ar putea retrograda ratingul Romaniei, daca situatia politica va conduce la neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economica la care s-a angajat in acordul cu FMI, si astfel la o inrautatire a finantelor publice, a declarat analistul S&P Marko Mrsnik, citat de Mediafax.
S&P ar putea retrograda Romania daca situatia politica afecteaza programul cu FMI

„Daca situatia politica va conduce la esecul guvernului sa adere la programul de consolidare fiscala si economica, producand o inrautatire a finantelor publice, sau continua deterioare din sectorul bancar va duce la o dislocare in sistemul financiar, exista riscul unei retrogradari a ratingului de tara”, a spus Mrsnik.

El a aratat ca, odata cu programul multilateral de asistenta financiara, Guvernul s-a angajat la o consolidare semnificativa atat in ceea ce priveste partea de cheltuieli, cat si de venituri.

„Aceasta este (consolidarea fiscala – n.r.), in opinia noastra, o provocare in indeplinirea obligatiilor, data fiind severitatea recesiunii asociata cu ajustarea economica. Totusi, era de asteptat ca angajamentul de a implementa programul negociat cu FMI sa fie supus unui test, din cauza neintelegerilor din cadrul coalitiei, in special in contextul alegerilor prezidentiale”, a completat Mrsnik.

Presedintele Traian Basescu a semnat joi dimineata decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica si de numire interimara ca vicepremier si ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat demisia ministrilor PSD din Guvern, si, implicit, ruperea coalitiei, precizand ca, astfel, acestia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.

Destramarea coalitiei de guvernamant a avut efecte imediat pe pietele financiare, cursul de referinta anuntat de BNR urcand cu peste 5 bani, iar bursa inregistrand o corectie de peste 2%.

Standard & Poor’s a fost prima mare agentie de rating internationala care a plasat ratingul Romaniei la nivelul speculativ (junk), in toamna anului trecut, chiar in pragul alegerilor parlamentare.