- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Va mentine BNR dobanda cheie la minimul istoric?

31 Jul, 16:43 • adrian.mihaltianu
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 2 august 2012, potrivit membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
Va mentine BNR dobanda cheie la minimul istoric?

BNR a hotarat, in sedinta din 27 iunie 2012, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-a-mentinut-dobanda-cheie-la-5-25-77951/]la nivelul minim istoric[/url] de 5,25% pe an. Acest nivel este nemodificat din 29 martie, cand banca centrala a redus dobanda cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,50%

In acelasi timp, BNR a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si valuta ale institutiilor de credit, la 20%.

Peste 85% dintre cei care au participat la sondajul intern al AAFBR considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna august, atat pentru lei cat si pentru valuta. Restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Iar rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% pana la finalul anului 2012, numarul participantilor la sondaj care vad o relaxare a politicii monetare pe aceasta cale fiind in crestere fata de sondajul anterior.

Conform analistilor, rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.

Anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei pana la nivelul de 10% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.