- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vasilescu: Isi doreste cineva dezorganizarea BNR?

27 Oct, 18:17 • Redactia DailyBusiness
Initiativa parlamentarilor PDL reprezinta un abuz care ar determina specialistii din banca centrala sa migreze catre bancile comerciale, care ofera deja salarii mai mari, si ar afecta performantele BNR, a declarat Adrian Vasilescu (foto), consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.
Vasilescu: Isi doreste cineva dezorganizarea BNR?

„Daca la BNR media salariilor este mai mare decat la alte institutii ale statului, si nu ma refer la cele care au vernituri exceptionale, asta se intampla din doua motive; primul este ca majoritatea covarsitoare a personalului aduna studii superioare, doctorate, specializari in marile centre financiare ale lumii, fapt ce reprezinta inalta pregatire a personalului din aceasta institutie si care cere o remunerare corespunzatoare, iar al doilea motiv este ca un abuz, ca acela pe care si l-ar dori semnatarii scrisorii, i-ar determina pe cei mai multi dintre specialistii bancii centrale sa plece in bancile comerciale, indeosebi in cele cu capital strain, unde si acum salariile sunt mai mari decat cele de la BNR. Isi doreste cineva dezorganizarea acestei institutii?”, a spus Vasilescu.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat ca un grup de 22 de parlamentari ai PDL au adresat, marti, o scrisoare deschisa FMI in care ii solicita reanalizarea conditiilor impuse Romaniei astfel incat sa poata fi inclusa in legea salarizarii unitare si Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

„Aceste persoane au venituri lunare aberant de mari si nu este normal ca in sistemul de stat sa existe privilegiati. De exemplu, venitul mediu brut pe anul 2008 al presedintelui Comisiei de supraveghere a Asigurarilor este de 19.600 euro lunar”, se precizeaza in scrisoarea adresata FMI.

Desi, conform legii nr.44 din 2/05/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, aceste persoane sunt obligate sa isi faca publice veniturile prin declaratia de avere, la rubrica venituri este completat „conform fisei fiscale”, se mai arata in document.

Scrisoarea mentioneaza ca, in aceste conditii, „pastrarea in aceste institutii a unor salarii de zeci de mii de euro lunar este inacceptabila in conditiile in care salariul minim brut este de 600 de lei si salariul minim brut pe economie este de 1.702 lei”.

Potrivit lui Vasilescu, gruparea facuta de parlamentarii PDL, considerata o exceptie de la legea salarizarii, este alcatuita „fara logica”.

„BNR nu are nicio legatura pe acest plan cu CNVM, CSA sau CSSPP. Banca Nationala face parte din sistemul european al bancilor centrale si o astfel de plangere si-a gresit adresa. Singura, Banca Centrala Europeana este in masura sa se pronunte in aceasta materie. De altfel, si exemplul dat in comunicat, al salariului de aproape 20.000 de euro lunar la CSA, nu se potriveste deloc cu realitatea de la BNR. Salarii de zeci de mii de euro lunar, cum se arata in comunicat, nu exista la BNR”, a adaugat Vasilescu.

El a mai aratat salariile de la BNR, institutie care are cu bugetul statului o singura legatura, „si anume plateste bani la buget, nu ia bani de acolo”, nu au cum sa afecteze bugetul si economia nationala.

„Dimpotriva, orice micsorare a salariilor la BNR ar face ca bugetul sa primeasca mai putini bani din impozitele pe salariu”, a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

De altfel, Vasilescu a facut precizari asemanatoare si la inceputul acestui an, cand au mai existat dezbateri privind oportunitatea includerii BNR in legea salarizarii unitare. El spunea atunci ca BNR are independenta institutionala si financiara in raport cu celelalte institutii ale statului ca o cerinta obligatorie prevazuta prin statutul sistemului european al bancilor centrale si prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht vizand uniunea economica si monetara.