- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vești bune pentru firmele din industria alimentară! Guvernul promite noi ajutoare de 600 de milioane de euro

29 Jun, 17:48 • Bucătaru Gabriela
Firmele care activează în industria alimentară ar putea beneficia de noi ajutoare din partea statului. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a promis o schemă de ajutoare în valoare de 600 milioane de euro, (aprox. 2,9 miliarde de lei) pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unități de industrie procesare.
Vești bune pentru firmele din industria alimentară! Guvernul promite noi ajutoare de 600 de milioane de euro

Vești bune pentru firmele din industria alimentară! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus joi, în dezbatere, un proiect de ordonanță de urgență pentru aplicarea unui program național multianual de dezvoltare și modernizare a industriei alimentare, care poartă numele de INVESTALIM și are drept scop susținerea financiară în vederea stimulării producției interne de bunuri alimentare, potrivit Hotnews.ro.

Citește și Grupul de firme Nuba anunță cumpărarea lanțului de restaurante Il Calcio. Tranzacția depășește 1.5 milioane euro pentru cele cinci locații

Vești bune pentru firmele din industria alimentară!

Potrivit reprezentanților Guvernului, programul INVESTALIM ar urma să fie derulat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Beneficiarii ar urma să primească acești bani în perioada 2024-3031, începând cu anul electoral 2024, în care sunt programate toate cele 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Ministerul Agriculturii a transmis că prin acest program ar urma să se acorde ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

În cadrul Programului INVESTALIM investițiile vor trebui să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii:

a) să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro;
b) să demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe toată durata implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;
c) să îndeplinească indicatori cantitativi şi calitativi stabiliți;
d) să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi încă 5 ani de la data finalizării acesteia;
e) să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiții conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.
f) întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.
Beneficiarii vor fi operatorii economici constituiți conform Legii nr. 31/1990. Aceștia trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiții, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Citește și Două firme au depus oferte pentru modernizarea Gării Bușteni. Lucrările anunțate de CFR Infrastructură