Videanu: Ne pregatim pentru o noua eventuala criza a gazelor la iarna

15 Jun, 14:31 • Redactia DailyBusiness
Romania trebuie sa se pregateasca pentru o eventuala criza a gazelor, la iarna, in contextul in care conflictul economic dintre Rusia si Ucraina este departe de a fi incheiat, a declarat, luni, Adriean Videanu, ministrul Economiei, la finalul sedintei Coalitiei de guvernare.
Videanu: Ne pregatim pentru o noua eventuala criza a gazelor la iarna

„Trebuie sa gasim solutii pentru ca Romania sa faca fata unei eventuale crize a gazelor in perioada de iarna. Trebuie sa ne asiguram ca intreaga capacitate de inmagazinare, de 3,015 miliarde metri cubi, este folosita si toata aceasta cantitate va fi inmagazinata, si sa ne asiguram stocuri suficiente de pacura si de carbune”, a spus Videanu.

Ministrul Economiei a precizat ca PDL si PSD au discutat despre eventualele solutii care sa permita crearea conditiilor pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei pe timp de iarna.

El a mentionat ca i-a informat pe liderii celor doua partide despre discutiile purtate in ultima sedinta a Consiliului European pe tema energiei si a afirmat ca una dintre concluzii a fost ca Rusia si Ucraina au in continuare o disputa pe subiect.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat, la inceputul lunii iunie, ca livrarile de gaze ale Rusiei catre Europa, prin intermediul Ucrainei, ar putea fi oprite la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lui iulie, daca oficialii de la Kiev nu vor plati gazele stocate in depozitele subterane.

In luna mai, Rusia a respins o propunere a premierului ucrainean Iulia Timosenko, ca Ucraina sa cumpere gaze destinate capacitatilor sale de stocare, in valoare de pana la 5 miliarde de dolari, in contul tarifelor de tranzit care urmeaza sa fie platite de partea rusa, iar discutiile s-au blocat.