Finante-Banci

Vladescu: Renegocierea cu FMI a masurilor de reducere a cheltuielilor ar fi o eroare

13 May, 11:21 • Redactia DailyBusiness
Renegocierea cu Fondul Monetar International (FMI) a masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare ar fi o eroare, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la o intalnire cu sindicatele din agricultura.
Vladescu: Renegocierea cu FMI a masurilor de reducere a cheltuielilor ar fi o eroare

O misiune FMI s-a aflat in perioada 27 aprilie – 10 mai la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic prevazut in acordul stand-by semnat cu Romania. In urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de circa 850 milioane euro, scrie Mediafax.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Scaderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, convenita cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ 7 miliarde de lei (circa 1,7 de miliarde euro).

Totodata, Guvernul s-a angajat sa limiteze pana la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, putin peste 5%, potrivit datelor prezentate in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, si a obtinut un pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, de circa 20 de miliarde de euro.