- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

ANC: Ne mentinem decizia cu privire la tarifele de interconectare

27 Jan, 13:52 • Redactia DailyBusiness
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a incheiat consultarea nationala pe marginea proiectelor de decizie privind interconectarea cu operatorii de telefonie mobila, mentinandu-si decizia luata la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, potrivit unui anunt ANC.
ANC: Ne mentinem decizia cu privire la tarifele de interconectare

„Am incheiat consultarea nationala pe marginea proiectelor de decizie privind interconectarea cu operatorii de telefonie mobila”, a declarat Liviu Nistora, presedintele ANC.

„Ne mentinem decizia de a reglementa tarifele de interconectare ale tuturor celor 5 operatori de telefonie mobila. In plus fata de propunerea initiala, am decis introducerea unei noi etape de reducere la 1 iulie pentru Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, cei 3 operatori care nu au fost pana in prezent supusi obligatiei de control al tarifelor”, a mai spus Nistora.

Forma finala a deciziei privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili va fi transmisa Comisiei Europene si autoritatilor de reglementare din celelalte state membre, care pot face observatii in termen de o luna de la notificare, se specifica in comunicatul ANC.

Pana la 1 iulie 2010, Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil vor ajunge la un tarif de interconectare de 5,03 eurocenti, iar RCS&RDS – la un tarif de 5,67 eurocenti.

ANC a decis la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut ca de la 1 ianuarie 2009 sa modifice tarifele de interconectare in cazul principalilor operatori telecom „pentru a echilibra piata”.

Orange si Vodafone au cei mai multi clienti din Romania (peste 10 milioane, respectiv 9 milioane). Astfel, ceilalti operatori vor face economii semnificative la tarifele de interconectare platite celor doi lideri de piata atunci cand clientii proprii suna in retelele Orange sau Vodafone.

Orange Romania a reactionat dur la anuntul de scadere a tarifelor de interconectare facut joi de ANC, acuzand autoritatea telecom ca protejeaza interesele comerciale ale unui grup de operatori, dupa care, la scurt timp, Vodafone a acuzat public „descurajarea competitiei”.

Mai multe pe aceasta tema:
Orange: Decizia ANC este inacceptabila. Vodafone: Competitia este descurajata
Seful ANC: Misiunea noastra nu este sa garantam profitul operatorilor mobili
Orange si Vodafone au obtinut extinderea perioadei de consultare publice pentru tarifele de interconectare
ANC vrea facturi mai mici la Internet si telefonie pentru 2009