- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

BitDefender: Romania, locul patru intre tarile cele mai active din punct de vedere al atacurilor informatice

05 Aug, 13:50 • Redactia DailyBusiness
Cele mai active atacuri informatice malware in primele sase luni ale anului curent au fost indreptate impotriva internautilor din China, Franta si Statele Unite, Romania ocupand locul patru in acest clasament, urmata de Spania si Australia, conform unui raport realizat de compania autohtona producatoare de solutii de securitate IT BitDefender.
BitDefender: Romania, locul patru intre tarile cele mai active din punct de vedere al atacurilor informatice

Atacul spam contextual s-a extins, acesta acoperind in Romania o pondere de circa 80% din atacurile informatice, de la 70% in prima jumatate a lui 2008. Spamul cu imagini a evoluat si el cu 150% fata de anul precedent. Imaginile downloadabile sunt incorporate cel mai adesea in spam-uri newslettere in format HTML, pentru pacalirea clientului de mail si pentru a trece de filtrele spam.

Mesajele spam publicitare care promoveaza produse software OEM sau piratate au crescut de asemenea in intensitate comparat cu aceeasi perioada a anului 2008. Potrivit statisticilor oferite de cercetatorii Laboratorului Antispam BitDefender, spamul cu referire la produsele software cuantifica aproximativ 3% din volumul total al acestor atacuri in Romania. Ponderea este similara cu cea la nivel global, conform companiei autohtone.

„Internetul este unul dintre cele mai importante medii de comunicare – pentru business, educare si divertisment. A devenit de asemenea, un canal vital pentru infractorii cibernetici de a obtine acces la un numar tot mai mare de utilizatori si de a sustrage date financiare si informatii confidentiale”, a declarat Vlad Valceanu, seful laboratorului antispam al Laboratoarelor BitDefender.

„Acesti raufacatori nu vor inceta sa caute modalitati tot mai originale si mai sofisticate de atac, lucru care face educarea utilizatorilor privind importanta securitatii informatice tot mai necesara, iar utilizarea unei solutii de securitate completa, obligatorie”, a mai spus acesta.

Pana in luna iunie 2009, mesajele nesolicitate pentru produsele software au ajuns in top 5 subiecte ale amenintarilor informatice de pe internet.

Cele mai promovate produse si servicii prin intermediul spam-ului in prima jumatate a anului 2009 in Romania au fost produsele farmaceutice, link-uri de phishing, imprumuturi imobiliare, fisiere anexate infectate cu malware si alte diverse produse. Pornografia ocupa locul 7 si anunturile de angajare locul noua.

Din rezultatele obtinute de cercetatorii laboratoarelor BitDefender a reiesit faptul ca cele mai multe atacuri de phishing web 2.0 din prima jumatate a anului 2009 s-au bazat pe scheme de inginerie sociala si au speculat naivitatea utilizatorilor. Un exemplu elocvent este campania „Twitter Pet Name”, in care utilizatorii au fost rugati sa mentioneze numele animalului lor de companie, precum si strada pe care locuiesc. Aceste detalii se folosesc de obicei ca si raspunsuri de backup sau intrebari de securitate in anumite formulare de inregistrare, iar aflarea acestora poate duce la obtinerea parolei de acces la contul utilizatorului.

Solutiile BitDefender sunt distribuite printr-o retea globala de parteneri (distribuitori si reselleri) in peste 100 de tari din intreaga lume.