- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Budeanu, TotalSoft: Soft-ul de management de proiect Primavera creste cu 25% in 2008

13 Mar, 00:01 • sergiu.mircea
Bogdanel Budeanu, director in cadrul TotalSoft pentru software-ul de management de proiect Primavera, a vorbit pentru DailyBusiness despre caracteristicile acestei piete si planurile de viitor ale companiei pe acest segment.
Budeanu, TotalSoft: Soft-ul de management de proiect Primavera creste cu 25% in 2008

DailyBusiness

:Care a fost valoarea pietei autohtone de aplicatii pentru management de proiect in 2007?
Bogdanel Budeanu: Este foarte greu de dat un raspuns la aceasta intrebare. La momentul actual nu exista estimari privind valoarea acestei piete in Romania. Organizatia PMI (Project Management Institute) condusa de Simona Bonghez incearca sa adune date pentru a face o evaluare a pietei in 2007 si previziuni pentru 2008.

DB: Care a fost cota de piata a companiei TotalSoft pe piata produselor de management de proiect in 2007?
BB: A fost de circa 85%, aici fiind incluse numarul de licente vandute si serviciile de consultanta oferite clientilor.

DB:Care sunt segmentele pietei IT care considerati ca vor inregistra cresteri semnificative in 2008?
BB: Avand in vedere cresterea inregistrata de TotalSoft in cererile pentru consultanta si servicii in IT, estimez ca segmentul de servicii IT va inregistra o crestere puternica.

DB:Care a fost cifra de afaceri a departamentului Primavera in 2007 si ce evolutie estimati pentru 2008?
BB: Departamentul Primavera a contribuit cu aproximativ 2,3 mil. euro la cifra de afaceri de 12,5 mil. euro a firmei. Iar 1 mil. euro din cele 2,3 mil. euro a provenit din vanzarea de licente Primavera. In 2008, estimam ca vom atinge vanzari de 3 mil. euro, cresterea estimata fiind de aproximativ 25%.

DB:Cu cat a crescut numarul de clienti ai TotalSoft pe segmentul de aplicatii de management de proiect in 2007?
BB: In anul 2007, 40 de companii noi au fost incluse in portofoliul de clienti ai departamentului Primavera alaturi de clientii deja existenti

DB: TotalSoft este prezenta si in Ungaria, Bulgaria si Serbia, cum se va comporta Primavera pe aceste piete in 2008?
BB: Anul acesta va fi primul in care ne asteptam la vanzari importante si pe aceste piete. In momentul actual, putem estima ca in Ungaria si Bulgaria vom inregistra vanzari totale de aproximativ 500.000 de euro, in 2008. In Serbia este greu de spus, avand in vedere problemele cu situatia politica.

DB: Care sunt cei mai importanti clienti ai departamentului Primavera?
BB: In acest moment, TotalSoft acopera cu solutia de management de proiect Primavera toate santierele navale existente in Romania, industria de petrol, un client al departamentului nostru fiind PetromV.

DB: Care sunt solutiile de project management disponibile pe piata din Romania?
BB: Solutia Primavera comercializata de firma noastra dupa cum am mentionat detine 85% din piata, un alt produs fiind aplicatia Microsoft Project. Din punctul nostru de vedere, aplicatia produsa de Microsoft nu este un concurent direct, ea adresandu-se firmelor mici in timp ce Primavera se adreseaza fimelor mari.

DB: Cum convingeti un manager sa cumpere o solutie de management de proiect?
BB: Pana in urma cu aproximativ doi ani, modelul nostru de marketing era sa mergem la clienti si sa-i prezentam solutia de management de proiect, incercand sa-l convingem de avantajele unei astfel de solutii. In acest moment, de regula potentialii clienti contacteaza firma noastra si ne solicita date despre solutiile de management de proiect.

DB: Care sunt dificultatile intampinate in procesul de selectie al angajatilor pentru divizia Primavera?
BB: Putine persoane indeplinesc cerintele noastre venind din afara firmei. Prin procesul de recrutare, cautam in general oameni cu experienta in constructii si intr-un program de management de proiect. In momentul in care sunt angajati, se incep cursuri de pregatire cu ei.

DB: Care este tipul de clienti vizat de aplicatia de management de poiect comercializata de firma dumneavoastra?
BB: Avand in vedere cui se adreseaza solutia Primavera, clientii nostri sunt in general firme mijlocii sau mari. Printre clientii nostri se regasesc PetromV si Centrala nucleara de la Cernavoda.