- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Care sunt acuzele aduse Orange, Vodafone si Cosmote de catre Consiliul Concurentei?

13 Nov, 13:57 • emanuel.ceciu
Motivele pentru care Consiliul Concurentei a declansat investigatii asupra Orange, Vodafone si Cosmote sunt incheierea de intelegeri ilegale cu anumiti distribuitori de a vinde exclusiv produsele unei companii, si doar catre anumiti retaileri, dar si impunerea de preturi catre distribuitori, au detaliat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Concurentei.
Care sunt acuzele aduse Orange, Vodafone si Cosmote de catre Consiliul Concurentei?

Autoritatile au anuntat in aceasta dimineata declansarea investigatiilor.

Orange Romania este suspectata ca ar fi incheiat intelegeri ilegale cu anumiti distribuitori de a vinde exclusiv produsele proprii, si doar catre anumiti retaileri selectionati de Orange. Consiliul a demarat investigatii si in cazul Vodafone Romania si Cosmote.

Orange Romania, cel mai mare operator pe segmentul de telefonie mobila din tara, este investigat alaturi de concurentii Vodafone Romania si Cosmote si pentru ca ar fi impus distribuitorilor anumite preturi pentru produsele proprii, legea concurentei interzicand impunerea de preturi, au explicat pentru DailyBusiness.ro reprezentanti ai Consiliului Concurentei.

Anterior inceperii acestei investigatii, autoritatea de concurenta avea in analiza, din anul 2006, un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiile Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.

Avand in vedere ca o investigatie pornita de Consiliul Concurentei dureaza in medie doi ani, aceasta din urma analiza, inceputa in 2006, ar trebui sa se finalizeze „cat de curand”, conform oficialilor Consiliului Concurentei care insa nu au dorit sa ofere amanunte despre posibilul deznodamant.

Ulterior incheierii investigatiilor, urmeaza audierile, deliberarile si decizia. In instanta, procesele dureaza in medie 3 ani, astfel incat, per total, investigatiile pornite recent impotriva Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote s-ar putea finaliza cu un deznodamant clar abia peste cinci ani.

Contactati de DailyBusiness.ro, oficialii Vodafone Romania, Orange Romania si Cosmote nu au dorit sa comenteze pe marginea acestor investigatii.

Piata telecom din Romania a devenit din ce in ce mai concurentiala in ultimii ani, in special odata cu relansarea Cosmote in Romania, companie ce a impus, prin campanii agresive in special pe segmentul prepaid, reducerea tarifelor concurentilor deja prezenti pe piata.

La inceputul lui 2009, fostul presedinte al autoritatii telecom din Romania, Liviu Nistoran, anunta ca valoarea facturilor de telefonie mobila va scadea cu aproximativ 25-30% in urmatorii trei ani, ca urmare a reducerii tarifelor pentru convorbirile in alte retele. Tarifele de interconectare au fost reduse de asemenea, succesiv, in ultimii ani, iar UE impune o politica dura de reducere a tarifelor de roaming.

Orange Romania, cel mai mare operator mobil din tara, a inregistrat o scadere a veniturilor pe primele noua luni ale anului curent cu 18,1%, pana la 800 mil. euro, in timp ce concurentul direct Vodafone Romania a inregistrat o scadere de 20,9% ale afacerilor in semestrul 1 aprilie – 30 septembrie 2009, pana la 486 mil. euro. Cosmote Romania a reusit sa isi creasca veniturile pe primele noua luni ale anului curent cu 52,6%, pana la 310,4 mil. euro.

Piata telecom din Romania este considerata una dintre cele mai competitive din Europa, aici fiind prezenti sase operatori principali – Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote care a achizitionat recent Zapp, RCS&RDS, Romtelecom si UPC Romania.