Internet/New Media

MCTI a deschis Ghiseul Virtual pentru plata online a amenzilor de circulatie

30 Nov, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Proiectul Ghiseul Virtual, care permite deocamdata doar plata online a amenzilor de circulatie auto, a fost lansat miercuri de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).
MCTI a deschis Ghiseul Virtual pentru plata online a amenzilor de circulatie

Proiectul permite oricarui cetatean roman cu domiciliul in Bucuresti sa plateasca pe Internet amenzile de circulatie luate pe raza Capitalei, folosind un card bancar activat pentru plati online. Proiectul, aflat la adresa www.ghiseul.ro, va fi extins ulterior la nivel national.

Conform MCTI, plata se face cu respectarea standardului 3D Secure Code, comunicarea cu utilizatorii a datelor sensibile fiind facuta in conditii de securitate, iar dupa efectuarea platii sunt emise dovezi electronice de plata valabile juridic in Romania.

Proiectul a fost finalizat la inceputul acestui an, insa lansarea sa a fost amanata pana acum in principal din cauza unor probleme legate de circuitul banilor dupa plata amenzilor si de relatia dintre MCTI, Ministerul de Internet si Primarie, au explicat pentru DailyBusiness oficiali din cadrul MCTI.

Site-ul a fost realizat in colaborare de catre furnizorul de solutii IT Softwin, procesatorul de plati online DotCommerce si Kondiment. Suma totala platita pentru proiect de MCTI se ridica la 79.000 de euro si reprezinta o plata unica. „Este greu de estimat ce numar de utilizatori va avea sistemul anul acesta, insa putem spune ca Ghiseul a fost proiectat sa suporte un volum mediu de 4.000 de tranzactii zilnic si un volum de varf de 20 de tranzactii pe secunda”, a declarat anterior Raymond Maiorescu, director al diviziei de dezvoltare software de la Softwin.

Conform unor declaratii anterioare ale oficialilor Kondiment, portalul va fi extins pentru a permite plata taxelor de eliberare a pasaportului, si ulterior pentru plata altor taxe si impozite.