- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Orange, Vodafone si Cosmote vor putea furniza servicii 3G prin frecventele utilizate pentru GSM

23 Feb, 13:55 • Redactia DailyBusiness
Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania vor putea sa furnizeze prin benzile de frecvente radio 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si Internet mobil de mare viteza.
Orange, Vodafone si Cosmote vor putea furniza servicii 3G prin frecventele utilizate pentru GSM

„Consiliul Consultativ al ANCOM a adoptat o decizie in acest sens si, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, cei trei operatori vor putea sa furnizeze servicii 3G prin retelele GSM (2G). Decizia va avea ca efect o mai buna penetrare a serviciilor 3G in randul utlizatorilor, cu impact asupra concurentei si, implicit, a tarifelor practicate”, a declarat, marti, presedintele institutiei, Catalin Marinescu.

Licente 3G detin operatorii Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania si RCS&RDS. Ultimul operator nu este prezent in zona serviciilor GSM/2G.

Decizia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) survine unei directive adoptate de Comisia Europeana in toamna anului 2009.

„Tarile membre UE sunt obligate sa transpuna in legislatia nationala directivele CE in termen de sase luni de la adoptarea acestora. Romania s-a incadrat in acest termen”, a spus Marinescu.

El a adaugat ca ANCOM va realiza un studiu de impact al deciziei asupra pietei locale de servicii 3G, care ar putea fi finalizat pana in decembrie 2010.

„Studiul va avea la baza datele pe care operatorii le vor furniza si, dupa analizarea acestora, vom adopta masurile care se impun”, a spus seful ANCOM.

Licentele 2G ale Orange Romania si Vodafone Romania expira in 2011, iar cea detinuta de Cosmote Romania in 2014.

Primele doua companii au platit 75 milioane de dolari pe fiecare licenta 2G, in timp ce operatorul Cosmote a achitat, in doua transe, suma de 53 milioane de dolari, potrivit datelor prezentate de Marinescu.

ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si urmareste respectarea acestora.

Numarul utilizatorilor de telefonie mobila pe piata locala depaseste 26 milioane de clienti.