Internet/New Media

Piata globala IPTV se va tripla anul acesta

08 Jan, 12:16 • Redactia DailyBusiness
Numarul abonatilor la televiziunile de tip IPTV (Internet Protocol TV - televiziune prin internet) la nivel global se va tripla in 2007 fata nivelul de 4,9 milioane de anul trecut, anunta un raport publicat de compania de cercetare a pietei iSuppli din California.
Piata globala IPTV se va tripla anul acesta

Datorita cresterii numarului de abonati, veniturile globale generate de televiziunile pe Internet vor depasi pana in 2010 suma de 27 de miliarde de dolari (20,55 miliarde de euro). In urmatorii trei ani piata va ajunge la un numar de 63 de milioane de abonati, mai arata raportul.

Franta este tara cu cei mai multi abonati la televiziunile prin Internet, numarul acestora ridicandu-se la 896.000, conform analizei firmei de cercetare de consultanta si de cercetare de piata Dittberner.

Conform raportului firmei iSupply, se estimeaza ca tarile din continentul american si cele din Europa de Vest vor fi cele mai mari piete in ceea ce priveste veniturile obtinute pe utilizator.

Principala problema care impiedica adoptarea IPTV atat la nivelul altor tari, cat si la nivelul consumatorilor individuali, este costul mare al implementarii acestui serviciu.

Totusi, acum „piata globala de IPTV este intr-o faza incipienta, chiar daca anumite piete, precum Hong Kong sau Franta, cresc destul de rapid”, a declarat Andrew Chetham, analist la firma ce cercetare si consultanta in domeniul tehnologiei Gartner.

Alti analisti, precum Mark Kirstein, vicepresedinte la iSuppli, considera ca televiziunea prin Internet va trebui sa distribuie mai mult decat servicii video. Astfel, este nevoie ca gradul de interactivitate cu utilizatorul sa creasca si sa fie introduse servicii integrate si cu valoare adaugata.

James Vickerage, director de marketing al distribuitorului de IPTV Imago explica: „televiziunea IPTV functioneaza prin retea. Consumatorii finali, foarte posibil, vor fi nevoiti sa investeasca destul de mult in retelele proprii si in continutul pe care doresc sa il urmareasca iar reseller-ii le vor oferi in acest scop mai multe aplicatii de retea”.

Datorita cresterii numarului de abonati la televiziunile prin Internet si datorita nevoii companiilor de comunicatii de a-si imbunatati echipamentul pentru a distribui servicii mai eficiente de broadband, cererea de echipamente pentru retelele optice va creste cu circa 40% anul acesta, estimeaza raportul.

Astfel, piata de echipamente WAN va ajunge in 2007 la 2,7 miliarde de dolari (2,05 miliarde de euro), fata de 1,9 miliarde de dolari (1,44 miliarde de euro) anul trecut.