- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Un român a câştigat în instanţă despăgubiri record din partea CNAIR. Bărbatul a suferit un accident grav accident pe un drum public

15 Aug, 15:52 • Russo George
După 2 ani și jumătate, un bărbat din Făcăeni a reușit să demonstreze în instanță faptul că un accident rutier în urma căruia era să-și piardă viața ar fi fost provocat din cauza indiferenței Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de a repara drumurile pe care le are în grijă.
Un român a câştigat în instanţă despăgubiri record din partea CNAIR. Bărbatul a suferit un accident grav accident pe un drum public

Tribunalul Ialomița a obligat CNAIR să-i plătească daune morale și materiale de aproximativ 25 mii de euro, dar și banii pe care i-a cheltuit cu spitalizarea. Evenimentul rutier s-a petrecut în anul 2020, pe DN3B Fetești-Chirana.

Accidentul rutier care i-a schimbat complet viața lui Marian Ionuț Codolban s-a petrecut în septembrie 2020, pe DN3B Fetești-Chirana. Bărbatul a încercat să depășească un autoturism care circula în fața sa și, pentru a evita un impact cu acesta, a intrat într-o groapă nesemnalizată și s-a răsturnat cu mașina pe câmp. După accident a fost preluat de ambulanță și transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sfântul Andrei» Constanța, acolo unde a petrecut o lungă perioadă de timp sub supraveghere medicală.

La un an distanță de la producerea accidentului, bărbatul a deschis o acțiune în instanță prin care a soli­citat despăgubiri administratorului drumului respectiv, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. La momentul producerii accidentului, șoseaua se afla într-o stare avansată de degradare, potrivit Independentonline.ro.

Inițial procesul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Fetești, însă după aproape 6 luni în care magistrații din Fetești au dezbătut aspecte privind competența de a judeca această cauză, s-a decis declinarea competenței în favoarea Tribunalului Ialomița. A fost reluată întreaga procedură de sesizare a instanței, iar după 2 ani și jumătate de termene și procese, magistrații Tribunalului Ialomița i-au dat dreptate bărbatului.

Citeşte şi: Autostrada A 13 Sibiu – Făgăraș a primit undă verde. CNAIR și Makyol semnează contractul de 1,77 miliarde de lei în această săptămână

Judecătorii au stabilit că, într-adevăr, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se face vinovată de producerea accidentului rutier din cauza faptului că nu a întreținut corespunzător drumul public pe care îl avea în administrare.

Astfel, a aprobat cererea de chemare în judecată a bărbatului din Făcăeni și a obligat instituția să-i plătească daune morale și materiale în valoare de aproximativ 25 mii de euro. La toate acestea se adaugă și plata îngrjirilor medicale de care bărbatul a beneficiat în timp ce a fost internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sfântul Andrei» din Constanța. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere are în administrare pe raza județului nostru 6 drumuri naționale.

Toate aceste șosele au nevoie de reparații din cauza pro­blemelor părții carosabile. Pe lângă Drumul Național 3B, într-o stare avansată de degradare se află și Drumul Național 2C, care leagă municipiul Slobozia de municipiul Buzău, pe sectorul Grivița-Nicolești-Tovărășia-Pogoanele.

Citeşte şi: Probleme la podul de la Brăila. Sute de șoferi nu au putut traversa podul pe timp de noapte. „Îmi doresc să se mai facă un pod peste Dunăre”