- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Experienta a la Jules Verne: Primul roman de pe Everest pleaca intr-o expeditie \”polara\”, care costa 50.000 de euro

14 Apr, 13:28 • Redactia DailyBusiness
Ticu Lacatusu, primul alpinist roman care a escaladat Everestul, va pleca impreuna cu colegul sau Cornel Coman pe 18 aprilie intr-o expeditie pe schiuri in Groenlanda, prima de acest fel incercata de un echipaj romanesc. Costurile expeditiei se ridica la 50.000 euro.
Experienta a la Jules Verne: Primul roman de pe Everest pleaca intr-o expeditie \polara\, care costa 50.000 de euro

Noua aventura a alpinistului presupune traversarea Groenlandei, un traseu de 600 km. Efort intens si continuu, posibile intalniri cu ursi polari si vant puternic, acestea sunt cateva din „pericolele” expeditiei, a carei descriere pare a fi extrasa dintr-un roman al lui Jules Verne.

Expeditia este o mare provocare pentru exploratori si reprezinta una dintre cele mai mari aventuri polare, alaturi de traversarea Antarcticii, spun reprezentantii expeditiei.

Nu va exista nici un sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte
necesitati imediate, astfel incat succesul expeditiei depinde exclusiv de experienta, pregatirea si efortul alpinistilor. Toate echipamentele si proviziile alimentare, in greutate totala de circa 200 kg, vor fi carate cu ajutorul saniilor. Orientarea se va realiza prin GPS, iar legatura cu exteriorul, vitala pentru situatii de extrema urgenta, va fi mentinuta prin radio si telefon prin satelit.

Din cei aproximativ 600 km ai parcursului, 40 km vor fi efectuati pe teren uscat, pe coasta vestica, dupa traversarea calotei glaciare, pana la aeroportul din mica asezare Kangerlussuaq, o fosta baza aeriana NATO.

Zilnic vor fi parcurse etape de 10-25 km, mai scurte in prima parte datorita greutatii mai mari a saniilor si urcusului intens de la tarm (cota 0) spre culmea calotei glaciare (altitudinea maxima a traversarii ajungand la 2.500m).

Sponsorul expeditiei este compania Baumix.

Mai multe despre Ticu Lacatusu puteti citi aici.

Un alt alpinist important, cunoscut si in lumea business-ului, este David Neacsu, proprietarul magazinelor Himalaya. Puteti citi aici un interviu acordat DailyBusiness.ro, de David Neacsu.