- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Povestea cinema-ului cu ecran de 1.000 mp, unde pelicula se transporta cu macaraua

28 Oct, 00:02 • cristina.mihai
"Toate panzele sus", rasuna vocea unuia dintre muncitorii care au ridicat panza primului ecran Imax din Romania. Procedura a durat cateva zeci de minute, avand in vedere ca "ecranul are o inaltime de circa 10 ori mai mare decat a unuia obisnuit", dupa cum spun reprezentantii operatorului de cinematografe Cinema City, compania care are licenta Imax in Romania.
Povestea cinema-ului cu ecran de 1.000 mp, unde pelicula se transporta cu macaraua

[img=419]Ecranul are 26 de metri inaltime[/img]La inceputul saptamanii a fost ridicat primul ecran Imax din Romania, in cinematograful Cinema City din mall-ul Cotroceni Park din Bucuresti. Oficialii companiei au prezentat cateva detalii ale amenajarii acestei sali de cinema, dar si asteptarile pe care le au de la publicul roman.

Ecranul are o inaltime de 26 de metri si o latime de peste 37 de metri. Forma este usor curbata, pentru a cuprinde vederea periferica a tuturor celor care vizioneaza un film.
[img=418]Cateva zeci de persoane au ridicat ecranul salii Imax[/img]

Cel mai scump obiect din cinema este insa proiectorul, care cantareste o tona si valoreaza peste 2 milioane de euro. Ansamblarea acestuia a durat peste o luna.

Pentru sala de cinema Imax, proiectionistii au fost circa 6 saptamani in training la Sofia. Trainingul era necesar avand in vedere ca in salile Imax filmele proiectate sunt pe pelicula si nu sunt digitale. De asemenea, ca urmare a greutatii filmelor (in cazul unui film de Hollywood, de durata mare, pelicula poate cantari si 600 de kilograme), acestea sunt transportate cu o mini macara.
[img=417]Asamblarea proiectorului a durat mai mult de o luna[/img]
Nu doar dimensiunile peliculei sunt impresionante, ci si costurile. O pelicula costa intre 10.000 si 70.000 euro, in functie de durata filmului.

Chiar daca o sala Imax presupune investitii mai ridicate decat a unei sali obisnuite de cinema, reprezentantii companiei sustin ca preturile biletelor nu vor fi mult mai mari decat cele la un 3D obisnuit, urmand sa fie situate in jurul a 10 euro/proiectie.

Rafal Rybski, directorul de operatiuni al Cinema City Polonia, nu a dorit sa precizeze cu cat este mai mare investitia intr-o sala Imax, dar a spus ca este „considerabila, mult peste 10-20%”.

In cinematograful Imax vor rula atat filme de la Hollywood, cat si documentare.

La deschiderea de pe 20 noiembrie vor fi proiectate filmele „clasice” Imax, „Lumea din Adancuri” si „Tyrex, inapoi in cretacic”, documentare de 35-40 minute.

Costurile ridicate si caracterul unei sali de cinema Imax, unde se pune accentul pe „experienta” spectatorului, determina ca filmele sa ruleze timp de o luna sau doua, spre deosebire de alte cinema-uri, unde filmele se schimba saptamanal.

Totusi, reprezentantii companiei nu vad un dezavantaj in asta, explicand ca o parte din publicul tintit sunt grupurile organizate de elevi.

„Ne asteptam sa avem ca public grupuri de elevi, pentru ca este o experienta educativa si atractiva. In plus, in Romania se fac iesiri cu clasa in timpul programul scolar”, a spus Corina Gonteanu, directoarea de marketing a companiei Cinema City, care a adaugat ca in curand va fi demarata o campanie de promovare pe canale clasice, ATL, BTL si PR.
[img=420]Directorul de operatiuni al Cinema City prezinta sala de proiectie[/img]
Reprezentantii companiei nu au facut publica investitia in sala Imax, insa pe intreg cinematograful valoarea ajunge in jurul a 10 milioane de euro. In ceea ce priveste recuperarea investitiei intr-o sala Imax, reprezentantii companiei nu au dorit sa faca estimari, insa au precizat ca durata este mai mica in capitale decat in celelalte orase.

Romania si Bulgaria sunt pe ultimele 2 locuri din Europa in ceea ce priveste intrarile la film pe cap de locuitor pe an, potrivit unui studiu realizat de Media Salles, companie care promoveaza cinematografele din Europa.

In Romania se inregistreaza 0,2 intrari la film pe cap de locuitor pe an, iar in Bulgaria 0,3 intrari.

Pe primele doua locuri se afla Irlanda, cu 4,5 intrari la film pe cap de locuitori pe an si Spania, cu 3,5.

Carmen Gonteanu spune ca aceasta medie este mai ridicata in Capitala si a explicat ca rata mica de intrari la film din Romania este determinata si de faptul ca dezvoltarea numarului de cinematografe moderne se afla abia la inceput.

Sala Imax a inceput sa fie amenajata in urma cu 3 saptamani si are aproape 400 de locuri. Sala face parte dintr-un cinematograf cu circa 4.000 de locuri, al saselea al companiei in Romania.

In Europa exista in jur de 70 de sali Imax. Cinema City opereaza 8 cinematografe Imax: 5 in Polonia, unul in Cehia, unul in Bulgaria si unul in Ungaria.

Pe langa cinematograful din Cotroceni Park, care va fi finalizat in curand, reteaua Cinema City cuprinde deja 5 multiplexuri la nivel national, inaugurate in perioada 2007-2009 la Iasi, Timisoara, Cluj, Bacau si Pitesti, cu un total de 36 de sali.

Cinema City International, listata la bursa din Varsovia, este cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Israel si din Europa Centrala si de Est.

Pe langa vanzarile generate din bilete si servicii, in multiplexuri, Cinema City obtine venituri si din distributia de film (avand si licenta exclusiva de distributie pentru productiile Disney in Israel, Polonia si Ungaria), din vanzari de DVD si VHS, publicitate si diverse proiecte imobiliare legate de complexurile cinematografice operate. Grupul Cinema City International are peste 3.000 de angajati in cele 6 tari unde detine retele de cinematografe.