- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Raport alarmant! Peste 50% din oamenii de pe planetă vor fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani

02 Mar, 23:48 • Gorgorin iulia
Un raport al Federației Mondiale împotriva Obezităţii arată că mai mult dejumătatea oamenilor de pe globi vor fi supraponderali sau obezi până în 2035, dacă nu se iau măsuri semnificative.
Raport alarmant! Peste 50% din oamenii de pe planetă vor fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani

Cel mai recent raport anual al federației World Obsesity Atlas arată că peste jumătate din oamenii de pe glob vor fi supraponderali sau obezi până în 2035 dacă nu se iau măsuri semnificative, asta dacă guvernele nu vor lua măsuri decisive pentru a reduce „epidemia” tot mai mare de exces de greutate, conform mediafax.ro

Citiți și: FOTO: Manechinii folosiți în testele auto de siguranță vor fi înlocuiți cu unii supraponderali. Tot mai mulți șoferi sunt obezi și testele de siguranță trebuie să țină cont de asta

Peste 4 miliarde de oameni vor fi obezi sau supraponderali până în 2035

obezi
obezi

Obezitatea în rândul copiilor și tinerilor a ajuns la cote alarmante. Datele din raport arată că aproximativ 2,6 miliarde de persoane din lume -38% – sunt deja supraponderali sau obezi.

Specialiștii avertizează că în lipsa unor măsuri drastice de prevenție, se estimează că până în 2035, peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Îngrijorător este că se așteaptă ca această cifră va depăși 4 miliarde de persoane (51%) peste 12 ani, potrivit cercetării realizate de Federația Mondială a obezității, citate The Guardian.

Sunt considerați supraponderali cei care au un indice de masă corporală de 25, iar persoanele al căror IMC este de cel puțin 30 sunt considerate obeze.

Potrivit autorii raportului, alimentele nesănătoase sunt extrem de promovate și nu există nicio limitare în acest sens, iar numărul persoanelor care sunt obeze din punct de vedere clinic va crește de la 1 din 7 în prezent, la 1 din 4 până în 2035.

Așadar, alimentaţia greşită este principalul vinovat, mai ales că oamenii care provin din țările nu consumă fructe și legume.

De asemenea, obezitatea în rândul copiilor și tinerilor este pe cale să crească mai repede decât în rândul adulților. Până în 2023, se așteaptă ca aceasta să fie cel puțin dublă față de rata înregistrată în 2020.
Totodată, se estimează că va crește cu 100% în rândul băieților sub 18 ani, cu 208 milioane de persoane afectate, însă în cazul fetelor e mai grav: va crește cu 125%, ceea ce ar însemna că 175 de milioane dintre ele vor fi afectate.

Reprezentanții federației World Obsesity Atlas trag un semnal de alarmă și spun că țările trebuie să ia „măsuri ambițioase și coordonate” ca parte a unui „răspuns internațional solid” pentru a aborda criza economică și de sănătate tot mai mare pe care o implică obezitatea.

Totodată, aceștia solicită ca guvernele să folosească sisteme de impozitare și restricții în ceea ce privește comercializarea alimentelor cu un conținut ridicat de grăsimi, sare sau zahăr, etichete pe partea din față a ambalajului și furnizarea de alimente sănătoase în școli.

Mai mult decât atât, raportul federației arată că multe dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu cele mai mari creșteri ale obezității, dar sunt și cele mai puțin pregătite pentru a face față acestei boli.

Citiți și: În România, peste 40% din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă, arată o analiză a Comisiei Europene. Cum va evolua industria alimentară în UE în 2023