- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Cunoști tipurile de cote?

22 Mar, 10:38 • Stefan Simion
Dacă tocmai ai încercat să cauți în acest vast internet răspunsul la întrebarea ce sunt cotele de pariuri, atunci ai ajuns unde trebuie, pentru că iți vom explica ce sunt acestea și de ce este important să le cunoști, fie că ești parior profesionist, fie unul amator.
Cunoști tipurile de cote?

Până la urmă, experiența nu dictează garanția succesului, pentru că nu ai certitudinea câștigului în niciuna dintre situații, dar este important ca indiferent din ce categorie faci parte să ai habar despre cum se calculează și stabilesc cotele de pariuri, ce sunt mizele și cum variază, cum îți pot influența acestea potențialele câștiguri, ce este un payout și cum să faci alegeri inspirație cu șanse îmbunătățite – pe scurt, totul se reduce la statistici.

Ce sunt cotele de pariuri

O să încercăm să facem o definire cât mai clară, pentru ca data viitoare când vei vrei să accesezi un site cu pariuri, să știi către ce anume să te orientezi. Însă, înainte de a-ți face prezenta o definiție, trebui să înțelegi că pariurile funcționează după un anume mecanism, bazat pe prezicerea rezultatului unei anumite competiții, înfruntări sau eveniment sportiv. Intuiția ta, indiferent de cum este influențată – că este vorba despre o slăbiciune, despre un zvon, despre cunoștințe sau despre un raționament matematic – te lasă să faci alegerea.

La plasarea pariului, adică atunci când alegi un scor, un anume rezultat, ți se va afișa cota stabilită de către agenția unde joci, urmând ca tu să fii automat de acord cu aceasta atunci când vei face plasarea, chiar și pe betano pariuri sportive. Concret, cotele acelea vor arata probabilitate ca acel scor să se întâmple, dar și potențialul câștig dacă mizezi pe acela.

Așadar, statistica arată că pariul este aproximat, iar în baza acestei estimări se stabilește și cota, direct proporțională cu șansele de câștig. Realizate luând în calcul diverse variable, acestea au scopul de a echilibra valoarea cotelor – cele mai mici cote sunt pentru cele mai sigure rezultate, iar cotele cele mai mari pentru cele mai puțin probabil. Cu alte cuvinte, riscul este cuvântul cheie.

Tipuri de cote de pariuri

Cotele de pariuri se împart în mai multe tipuri în funcție de regiunea geografică de unde își au originile, aceste sistemele fiind implementate de către agențiile de pariuri și exemplificate cât mai simplu – cele mai cunoscute și disponibile și în România sunt:

  • Cotele de pariuri decimale sau cotele europene sunt și cele mai populare. Pentru a-ți face o idee despre potențialul câștig, acestea sunt semnalizate cu un număr care trebuie multiplicat cu miza (de obicei sunt două zecimale exacte, cum ar fi 2.50). Sunt preferate mai ales de către jucătorii începători și se întâlnesc cel mai des pe teritoriul nostru, fiind și exrem de intuitive atât în cazul pariurilor cu un singur eveniment, cât și dacă este vorba de unul cu combinații;
  • Cotele de pariuri fractionale sau cotele britanice sunt folosite mai ales, așa cum le spune și numele, în cazul agențiilor din Marea Britanie și Irlanda. Reprezentate sub forma unor fracții, acestea sunt ușor conduse, dar au la bază un mecanism ușor de înțeles, îndată ce înțelegi conversia: la numărătorul fracției se pune profitul de obținut, iar la numitor miza;
  • Cotele de pariuri americane sau Moneyline sunt, desigur, cotele de pariuri care se folosesc de americani la ei acasă. Sunt ceva mai complicate, dar nu imposibil de înțeles – aici reprezentarea se face prin numere întregi. Cotele sunt fie pozitive (profitul obținut pentru o mică de 100 de unități, dacă se face un pariu câștigător), fie negative (se afișează miză pe care vă trebui să o pariezi, tot pentru un profit de 100 de unități);
  • Alte tipuri de cote mai puțin întâlnite și despre care ai putea să citești, dacă te pasionează subiectul sunt:
    • cotele Hong Kong;
    • cotele indoneziene;
    • cotele malaeziene.

Cum alegi cele mai bune cote la pariuri

Nu există un răspuns simplu aici, pentru că nu ai garanție pentru nimic. Înainte de orice, trebuie să fii sigur că ai înțeles cum se calculează totul, că știi ce faci și că realizezi că există riscuri la orice – nu există ceva mai avantajos și altceva mai puțin avantajos, așa cum nici nu sunt agenții care să te favorizeze mai mult. Poți încerca, însă, să testezi mai multe case de pariuri, ca să te familiarizezi cu fiecare, dar ține cont și că o mare parte din profituri sunt influențate de către payout – procentul care se întoarce la tine, din suma totală pariată.

Concluzie

Sunt câteva lucruri cu care trebuie să rămâi după ce ai înțeles definiția cotelor de pariu și anume că acestea reflectă doar tendințele de pariuri, dar nu și probabilitatea de câștig – totul se stabilește în funcție de factori multipli și complecși, de căutări, de favoritisme, de situații. Oricum, nu are rost să aprofundezi prea mult despre cotele de pariuri, altele decât pe cele decimale.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult