- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Sindicalistii trimit Inspectia Muncii pe capul Realitatea Media. Vezi principalele nemultumiri

09 Aug, 13:18 • marian.rujoiu
Lipsa protectiei angajatilor care lucreaza in spatii cu instalatii radiante, precum relee sau antene, neplata sporurilor pentru orele lucrate noaptea sau suplimentar, neasigurarea unei "protectii reale a salariatelor gravide" sunt doar cateva dintre nemultumirile sindicalistilor jurnalisti, reclamate dupa ce angajatii The Money Channel nu si-au mai primit salariile.
Sindicalistii trimit Inspectia Muncii pe capul Realitatea Media. Vezi principalele nemultumiri

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind cere Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa dispuna efectuarea unui control la sediul societatii Realitatea Media de catre Inspectia Muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, din cauza nerespectarii contractului colectiv de munca.

Intarzierea salariilor angajatilor Money Channel a starnit nemultumirea Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind care sustine sustin ca administratia Realitatea Media incalcat „flagrant” angajamentele semnate cu Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti prin Contractul Colectiv de Munca, semnat la inceputul acestui an.

Si asta pentru ca, sustine FRJ, administratia RTM nu respecta prevederile contractului de munca, privind plata la timp, inaintea oricaror obligatii ale societatii, a tuturor drepturilor banesti cuvenite salariatilor, potrivit unui comunicat de presa.

De asemenea, administratia RTM nu a acordat sporul de vechime prevazut in Codul Muncii si in contractele colective, sporul de fidelitate, sporul pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale.

Sindicalistii reclama si faptul ca salariatii care lucreaza in spatiile cu instalatii radiante (relee, antene etc.) sunt lipsiti de orice protectie si ca administratia nu a asigurat instruirea si testarea salariatilor cu privire la normele de protectie si securitatea muncii conform legislatiei in vigoare.

Alte nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de faptul ca administratia RTM nu respecta standardele minime privind asigurarea conditiilor de spatiu in conformitate cu normele legale, precum amenajarea ergonomica a locului de munca, asigurarea conditiilor de mediu – iluminat, microclimat, o temperatura optima in spatiile destinate activitatii, aerisire, igienizare periodica.

Fara plata orelor suplimentare

Conducerii Realitatea Media i se mai reproseaza si faptul ca nu respecta durata timpului de lucru prevazuta in contractul individual de munca si ca nu a intocmit o evidenta a orelor suplimentare si a zilelor libere, lucrate.

„Federatia protesteaza fata de modul ilegal, inuman, iresponsabil si discriminatoriu prin care conducerea SC Realitatea Media SA isi trateaza angajatii trustului, in special pe cei de la postul tv. The Money Channel, care nu si-au primit drepturile salariale de aproape doua luni de zile”, se arata in acelasi comunicat de presa.

Printre nemultumiri se mai numara si aceea ca compania nu asigura un regim de protectie special a muncii femeilor  si a tinerilor in varsta de pana la 18 ani si nici o „protectie reala a salariatelor gravide”.

De asemenea, sindicalistii mai spun ca  nu exista programari ale concediului de odihna, iar compania nu acorda repausul saptamanal si nici acorda dreptul al concediu.
Un alta nemultumire este si aceea legata de concursurile pentru angajare sau sporurile pentru munca de noapte.
      
Demisia lui Nedelcu

In urma scandalului de la The Money, Dragos Nedelcu, vicepresedinte consiliului de administratie al postului Realitatea TV si manager la The Money Channel, si-a dat luni demisia din cele doua functii.

Si asta pentru ca, spune Nedelcu, nu a putut plati salariile angajatilor The Money Channel.

„Consider ca este un gest barbatesc, dat fiind ca nu am reusit sa duc la bun sfarsit acest lucru. Exista inca dificultati pe piata media in acest moment”, a declarat Dragos Nedelcu.

Recent, acesta afirma ca blocajele financiare ale postului de televiziune „tin strict de performanta financiara”, spunand ca a spera ca  va semna contractul prin care el si Sorin Freciu vor prelua managementul televiziunii de business.

„Din nefericire, in ultimele patru luni veniturile televiziunii au scazut semnificativ, motiv pentru care salariile lunii mai au fost platite intr-un procent de 50% din veniturile televiziunii, iar restul printr-o finantare a domnului Sorin Freciu si a mea. Salariile pe luna iunie au intarziat cu doua saptamani din motive care tin strict de nesemnarea contractului de management. Chiar si asa, ele vor fi achitate integral in urmatoarele zile printr-o finantare a actionarilor de la Media Advertising & Sales. Situatia este valabila si pentru luna august. Din luna septembrie vom intra in conditiile contractului de management”, spunea recent Dragos Nedelcu.

Afirmatiile au fost facute in contextul in care managementul The Money Channel, postul din cadrul trustului Realitatea Media, ar fi trebuit sa fie preluat la 1 iunie 2011 de compania Media Advertising & Sales, administrata de Dragos Nedelcu si Sorin Freciu, dupa ce televiziunea de business a iesit din contractul de management cu Asesoft.