- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

TVR, incotro… Mai poate fi salvat acest „Titanic” media?

31 Aug, 14:47 • monica.manea
Consiliul de Administratie al TVR a adoptat in aceasta saptamana "Proiectul de redresare economica" care prevede atat modificarea organigramei Televiziunii Romane cat si reducerea personalului cu aproape 1.000 de angajati. Sunt oare masurile adoptate de CA cele care vor salva acest "Titanic" al mass-media din Romania?
TVR, incotro... Mai poate fi salvat acest Titanic media?

”SRTv are nevoie de o restructurare profunda, dar nu de una improvizata si nepregatita in prealabil”,  a declarat Valentin Nicolau, membru al Consiliului de Administratie al TVR din partea salariatilor care a votat impotriva Programului de redresare economica.

„Scuza ca Ministerul de Finante vrea musai un proiect de restructurare nu inseamna ca ministerul vrea sa dea afara 1.000 de oameni. La Finante se discuta in termeni profesionisti de buget, profit, pierdere, reesalonare, in lei, nu in numar de concediati”, a mai spus Nicolau.

Potrivit presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro. Incasarile Televiziunii Romane sunt de 6.579.204 euro pe luna si cheltuielile de 10.310.897 euro pe luna.  

Astfel s-a ajuns la concluzia ca este absolut necesara adoptarea unui planul de masuri prin care sa fie reduse cheltuielie. Prima masura anuntata de Consiliul de Administratie in acest sens a fost aceea de desfiintare a posturilor TVR Info si TVR Cultural.

„Impuscati TVR Info, dar pastrati TVR Cultural”

Daca disparitia TVR Info a trecut aproape neobservata, nu acelasi lucru se poate spune si despre TVR Cultural. Anuntul desfiintarii acestui post a rusit sa scoata cateva sute de oameni in strada si sa adune cateva mii de samnaturi impotriva.

”TVR Info era un cartof fierbinte pentru orice echipa de management al TVR. Trebuie sa repet ceea ce ziceam in The Industry, ca echipa Lazescu a inventat, cu postul de stiri, o funie de care politicienii au spanzurat-o ulterior, iar echipa Saftoiu a aruncat din casa spanzuratului aceasta funie”, afirma analistul media Iulian Comanescu.

“Cu privire la TVR Cultural, lucrurile sunt mai putin clare, au existat proteste referitoare la desfiintare. Nu stiu de ce s-a pastrat TVR 3, care e mai fantomatic decat Cultural si nu are nici macar grupul restrans de fani ai Culturalului”, mai adauga analistul media.

El este de parare ca pana la urma “problema TVR Info nu era doar ca era foarte expus politic intr-o institutie si-asa expusa din cauza legii prin care functioneaza, ci si faptul ca postul de stiri canibaliza, de fapt, TVR 1, care ar fi trebuit sa satisfaca toate cele legate de interesul public”. 
[quote=Iulian Comanescu, analist media]Sa speram ca „stilul jurnalistic” despre care Saftoiu spune ca s-a creat la TVR Info va fi de folos TVR 1[/quote]
”Bugetul TVR Cultural este de doar 1,5% din totalul bugetului TVR, deci, se fac economii nesemnificative. Nu s-a mai dorit sa existe acest post. Puteau sa convina impreuna o reducere a costurilor – sase luni s-ar fi difuzat, in majoritate, reluari , dar era important sa se pastreze TVR Cultural, care are emisiuni exceptionale, diferite de maidanul de pe alte posturi comerciale”, a declarat Lucia Hossu Longin, membra in Consiliul de Administratie al TVR, intr-un interviu pentru Observatorul Cultural.

Ea sustine ca transferul de emisiuni pe TVR 2 nu este o solutie.

”TVR 2 nu va fi un post cultural. Foarte putine emisiuni de pe TVR Cultural se vor regasi pe TVR 2”, afirma Lucia Hossu Longin.

Si ea este de parere ca la TVR Info este o situatie mai ”speciala”. 

”La TVR Info erau foarte multi colaboratori, platile, acolo, erau uriase. Salariile erau intre 60 si 100 de milioane de lei vechi. Era foarte costisitor pentru televiziunea publica. In plus, nu o spun eu, o precizeaza toate buletinele de analiza, TVR Info functiona ca un post ce parca era subventionat de Cotroceni”, declara Lucia Hossu Longin in interviul citat.

Ce se va intampla cu sutele de angajati concediati?

Dintr-o analiza facuta tot pentru The Industry, analistul media Iulian Comanescu arata ca a obtinut folosind datele de la Ministerul Finantelor un total de putin peste 6000 de angajati in grupurile media bucurestene.

“Analiza nu este exhaustiva, iar cu presa locala, probabil ca totalul angajatilor din media privata romaneasca e undeva intre 10 si 15.000 de oameni. 1000 de persoane disponibilizate din TVR par, comparativ, o cantitate importanta, dar eu nu cred ca disparitia lor de pe TVR se va simti”, afirma Comanescu. 

“In primul rand, ea inseamna si disparitia unor posturi cu audienta aproape nula sau necunoscuta, TVR Info si TVR Cultural, deci output-ul lor profesional nu influenteaza dinamica pietei in sens concurential”, sustine analistul.

In ceea ce priveste resursa umana si problema pe care ar putea-o crea excedentul de forta de munca de pe piata el considera ca acest excedent exista deja din cauza crizei si a inchiderilor redactiilor din media privata.

“Si poate ca suna crud ce spun, dar angajatii TVR care ar putea pleca nu au dovedit ca pot face lucruri remarcabile. Dimpotriva, au avut multa vreme salarii asigurate intr-un peisaj in care criza a insemnat nu numai decimarea redactiilor, ci si un fel de pauperizare morala a jurnalistului, care nu prea mai are de ales si face ce i se spune, chiar atunci cand i se spun lucruri care n-ar trebui spuse intr-o redactie”, afirma Comanescu.

Exista solutii mai bune?

„Noile grile de emisie, bazate pe austeritate, vor duce la scaderi de audienta si mai mari. Se va diminua atunci si mai mult aportul veniturilor din publicitate, pe fondul scaderii, luna de luna, si a incasarilor din taxa”, a afirmat Valentin Nicolau, citat de Mediafax.

„In conditiile acestea, Planul de restructurare prevede o crestere a veniturilor! Si mai nerealist este ca Planul se bazeaza pe certitudinea obtinerii, in luna septembrie, a unui credit comercial de aproximativ 10 milioane de euro”, a adaugat acesta.

Lucia Hossu Longin este de parere ca unul dintre punctele de plecare in acest plan de salvare ar fi fost majorarea taxei TV lunare.

”Guvernul trebuia sa ne ajute sa revizuim aceasta taxa. TVR ofera concerte, spectacole, documentare, transmisiuni sportive si ia doar 4 lei taxa, pe luna. Eu cred ca, daca se ridica un pic aceasta taxa, situatia TVR avea sanse sa se redreseze mult mai rapid”, afirma Longin.

Cum ar putea ajunge TVR un reper in jurnalism

“Reducerea numarului de programe (deci ore de emisie/posturi) si a numarului de angajati par masurile evidente. Resursele TVR sunt mari fata de piata privata, dar mici fata de bugetul de 3,6 miliarde de lire al BBC sau cei un miliard de dolar australieni ai ABC, radioteleviziunea publica de pe acest continent”, sustine Iulian Comanescu. 

Potrivit acestuia, pentru ca TVR sa ajunga sa dicteze standarde pe piata in materie de jurnalism, divertisment si toate celelalte, are nevoie de concentrarea resurselor, iar cel mai clar model e un post generalist, cu raspandire maxima, plus unul premium, pentru tineri/persoane cu venituri mari/cultural, deci am putea vorbi de TVR 1 si TVR 2.

“Din scenarii de acest tip nu am fi putut iesi decat cu un consens social de genul: ‘Dati un leu pentru Ateneu’, cu marirea taxei TV si altele asemenea, in ideea ca cinci posturi publice bune inseamna cateva sute de milioane de euro cheltuite, si nu o suta, ca acum. Dar la modul cum s-au petrecut lucrurile in ultimii 22 de ani, in calitate de simplu contribuabil n-as fi raspuns pozitiv, afirma Comanescu.