- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Google, banuit de UE ca vrea sa devina un \”Big Brother\” al Internetului

29 May, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Organismele de reglementare ale Uniunii Europene au cerut o explicatie din partea Google cu privire la faptul ca motorul de cautare stocheaza timp de 2 ani informatiile personale ale utilizatorilor sai, relateaza presa internationala.
Google, banuit de UE ca vrea sa devina un \Big Brother\ al Internetului

Comisarul Marii Britanii, Richard Thomas, s-a aliat cu membrii Uniunii Europene si a intrebat Google de ce atat de multe date personale sunt stocate pentru o perioada atat de indelungata. In opinia reprezenantilor UE, exista motive de ingrijorare in privinta posibilitatii ca Google sa devina un „Big Brother” al internetului.

Oficialii pe probleme de securitate informationala ai UE sunt ingrijorati ca Google nu si-ar fi „indeplinit toate cerintele” pentru a proteja informatii personale despre milioane de indivizi.

Compania de securitate informationala personala norvegiana Datatilsynet a cerut de asemenea un raspuns la aceasta intrebare.

Temerile sunt indreptate asupra posibilitatii de a folosi informatiile personale pentru a crea profiluri detaliate pe criterii politice, religioase sau de comportament sexual.

Google depoziteaza informatii privitoare la termenii cei mai cautati de catre indivizi, adrese unice de internet, si datele personale introduse in asa-numitele „cookies” (informatii trimise intre un browser si un server).

Temerile devin tot mai mari cu cat tot mai multi indivizi lasa „urme” pe internet prin care se pot afla date din carti de identitate, conturi bancare sau informatii din cardurile de loialitate ale retailerilor.

Numai in SUA, Google a inventariat un numar de 3,8 miliarde de cautari, fapt care reprezinta 55% din numarul total de cautari facute de americani pe internet.

Toate aceastea contribuie la planul Google de a oferi la un moment dat servicii gandite pe masura fiecarui individ utilizator de internet. De cealalta parte, temerile merg pana la posibilitatea ca Google sa ofere astfel de informatii agentiilor de securitate.

Cu toate acestea, Peter Fleischer, expertul pe probleme de informatii private al Google, a declarat ca informatiile sunt stocate in siguranta, si ca doar „in circumstante ponderate” astfel de informatii au fost inmanate politiei, si doar in cazul unor infractiuni online.

El a mai precizat ca Google sterge informatiile stocate dupa o perioada de 18 pana la 24 de luni, in vreme ce alte motoare de cautare, precum Microsoft si Yahoo, nu sterg deloc astfel de date.

Fleischer a declarat ca Google va anunta raspunsul la cererea Uniunii Europene inainte de reuniunea pe probleme de protectie a informatiei din data de 19 iunie.