- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bancile si-au pierdut rabdarea: Rezidentiale de zeci de milioane de euro, scoase la vanzare

05 Jul, 00:03 • cristina.mihai
Credeati ca numai persoanele fizice care fac imprumuturi sa isi cumpere locuinta au probleme cu returnarea creditelor? Proiecte rezidentiale in valoare de zeci de milioane de euro sunt scoase la vanzare de banci, care incearca astfel sa isi recupereze banii.
Bancile si-au pierdut rabdarea: Rezidentiale de zeci de milioane de euro, scoase la vanzare

Ansamblul rezidential My Dream Residence din Pipera s-a vandut recent la licitatie publica pentru 16,6 milioane de euro. Aceasta constructie nu este singura care a ajuns la mana creditorilor.

Pe piata mai sunt la vanzare si proiectul rezidential Adelaide Residence din Tunari, dar si un mic complex de lux din zona Piata Victoriei, ambele prin negociere directa. Sunt in piata investitori interesati de asemenea active, ramase “fara stapan”?

Pe site-ul [url=http://www.banca-romaneasca.ro/main.php?did=527&code=executare+silita]banca-romaneasca.ro[/url], doua proiecte rezidentiale troneaza in lista de active in curs de valorificare. Unul dintre acestea este Edevis World, un mic imobil de lux din zona Piata Romana, evaluat la 6,4 milioane de euro.   

Proiectul initial prevedea o zona rezidentiala in suprafata de 7.558 mp si o zona comerciala in suprafata de 827 mp. De asemenea, includea o parcare subterana cu un numar de 83 de locuri desfasurate pe 2 nivele. Ansambul este in prezent la un grad de finalizare de 42%, se arata in prezentarea de pe site-ul bancii. Activul este scos la vanzare pentru cel mai bun pret oferit.

Banca mai are la vanzare si proiectul Adelaide Residence din Tunari, evaluat la peste 5 milioane de euro.  

Ansamblul este format din 9 constructii izolate aflate in diverse stadii de executie, (173 de unitati locative – de 2, 3 si 4 camere) desfasurat pe o suprafata de 15.900 mp. Proiectul rezidential a intrat in insolventa la finalul lunii martie 2011.

Andrew Prelea, CEO al Ozone Homes si al dezvoltatorului imobiliar South Pacific, compania mama a firmei Adelaide Residence, a spus ca “am intampinat probleme cu banca din 2009, cand proiectul era in grafic atat in ceea ce priveste constructia, cat si bugetul si pre-contractele. Atunci, Banca Romaneasca a oprit proiectul pe baza unor detalii. In ciuda eforturilor noastre de a gasi cea mai buna solutie pentru a continua nu am putut sa indeplinim cerintele bancii”.

Una dintre problemele pe care dezvoltatorul le-a avut cu banca “este faptul ca 95% din clientii contactati de firma si banca nu puteau sa isi plateasca apartamentele in momentul in care ar fi fost finalizate”, spune Prelea. Acesta a adaugat ca persoanelor care aveau bani pentru a plati apartamentele pre-contractate li s-a oferit alternativa de a cumpara proprietati in alte proiecte dezvoltate de companie, utilizand si sumele care au fost date deja ca avans in cadrul Adelaide.

Ca si alti dezvoltatori care au cerut insolventa, Prelea spune ca banca incerca sa execute proiectul si ca acesta a fost motivul pentru care a cerut sa intre in insolventa.

“Banca a incercat sa execute proprietatea, dar am cerut insolventa pentru a castiga timp, in vreme ce cautam o solutie pentru a continua proiectul. Astfel, in acest moment, banca nu poate vinde proprietatea pana cand procedura de insolventa nu se finalizeaza”, a precizat Prelea. Potrivit datelor de pe Tribunalul Bucuresti, dosarul proiectului este inca pe rol.

„Ridicarea suspendarii si valorificarea imediata  a bunurilor in  procedura
insolventei,
se poate face numai din dispozitia  judecatorului sindic, ca o masura exceptionala, in anumite situatii limitativ prevazute de lege. Asadar, chiar daca se incuviinteaza ridicarea suspendarii, vanzare bunurilor
afectate de garantii nu se poate face in procedura de executare silita, ci
doar  potrivit dispozitiilor privind lichidarea bunurilor prevazute de
Legea nr. 85/2006.
Fata de stadiul actual al procedurii, si in lipsa
unei hotarari a judecatorului sindic in sensul celor de mai sus, nu  se
poate proceda la  vanzarea proiectului Adelaide, cu atat mai mult in
afara procedurii”, au spus si oficialii A&A Consultants IPURL, administratorul judiciar al proiectului rezidential.

Reprezentantii Banca Romaneasca au precizat ca „bunurile mentionate sunt la sectiunea “Bunuri imobile in curs de valorificare “ si nu la sectiunea “Publicatii de vanzare pentru recuperarea creantelor restante”. In cazul in care sunt primite oferte rentabile cu privire la aceste bunuri, orice negocieri si tranzactii se desfasoara respectand prevederile legale si procedurale specifice in care se afla respectivele bunuri”.

Banca Romaneasca nu este insa singura banca care se confrunta cu probleme atunci cand vine vorba de investitii imobiliare finantare in boom. Bank of Cyprus a fost creditorul principal in cadrul insolventei My Dream Residence din Pipera, proiect vandut la licitatie publica, recent. Proiectul s-a vandut, insa in piata se zvoneste ca investitorul care a platit aproape 17 milioane de euro pe cele 129 de locuinte este de fapt chiar un vehicul investitional al bancii.

Insolventele din rezidential au inceput sa aiba o incidenta din ce in ce mai mare pe piata din a doua jumatate a anului trecut, insa unii dezvoltatori lupta in instanta impotriva falimentului, in asteptarea unor vremuri mai bune. Aceasta este situatia CopperBeech, dezvoltatorul Blue Tower, care a reusit sa anuleze decizia de intrare in faliment a proiectului, iar dosarul inca este pe rol la tribunal. Oficialii CopperBeech au declarat ca au ales aceasta varianta pentru a se apara de creditori, in speta Alpha Bank.

Printre companiile imobiliare falimentare se numara si RI Investment, care avea mai multe proiecte rezidentiale in Bucuresti si alte orase. Firma prin care acestia aveau in plan constructia unui proiect rezidential de 19 milioane de euro din sudul Capitalei, aflat in faliment.

Sunt potentialii cumparatori interesati?Desi licitatiile publice ale activelor imobiliare sunt mai frecvente, cumparatorii nu se inghesuie, iar analistii imobiliari spun ca cel mai frecvent motiv este pretul prea mare cerut de creditori.

Si practicienii in insolventa spun ca pretul cerut pentru unele active este un impediment in achizitionare unor proprietati scoase la vanzare in cadrul procedurilor de insolventa sau executare silita. Andrei Cionca, de la Casa de Insolventa Transilvania, mai spune ca in aceasta perioada, ar putea cumpara active imobiliare investitorii calificati, care mai au deja investitii finalizate pe acel segment de piata si care „stiu sa faca dintr-un proiect muribund un business profitabil”.