- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Ce impiedica dezvoltarea fostelor platforme industriale

05 Jul, 17:57 • Redactia DailyBusiness
Multe dintre proiectele de retail anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe foste platforme industriale, semn ca epoca industralizarii rapide a Romaniei a lasat in urma o serie de proprietati valoroase, asteptand sa fie descoperite si dezvoltate.
Ce impiedica dezvoltarea fostelor platforme industriale

Exemple de acest gen apar in numeroase zone din tara. Astfel, in Brasov, Cora si Auchan dezvolta foste zone industriale: Hidromecanica si Tractorul Brasov. In Bucuresti, NEPI in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan. In Ploiesti, AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.

La acest moment, dezvoltarea proprietatilor de tip “Brownfield“ (fosta platforma industriala sau comerciala abandonata, neutilizata, care poate fi contaminata cu substante periculoase, sau pur si simplu este o proprietate parasita) in Romania nu atinge proportii mari, datorita cadrului legislativ ambiguu si incomplet, spun reprezentantii Epstein Architecture & Engineering.

Lipsa unei politici nationale clare in ceea ce priveste proprietatile de tip Brownfield, deficienta stimulentelor fiscale si a subventiilor, absenta cadrului legislativ, a reglementarilor privind investigarea terenului si lipsa expertizei locale sunt aspecte esentiale care impiedica dezvoltarea acestor proprietati la acest moment. 

Cu toate acestea, noile centre comerciale construite pe foste platforme industriale reliefeaza faptul ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii din Romania.

“In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip Brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane”, a spus Randy Tharp, managing director, Epstein Architecture & Engineering.

Proprietatile urbane de tip Brownfield sunt de multe ori foarte atractive pentru dezvoltatori si investitori datorita amplasamentului zonal, a utilizarii eficiente a infrastructurii existente, a accesului mult mai facil la proprietatea respectiva.

Pe de alta parte, un dezvoltator poate fi de multe ori obligat sa suporte costurile de demolare a structurilor existente si eventual sa decontamineze terenul, eliminand anumite substante periculoase, posibil existente. Prin reamenajarea unei proprietati dezafectate, gradul de amenintare pentru sanatatea publica prin contaminare si riscul expansiunii urbane sunt reduse.

Dezvoltarile Brownfield pot avea un impact pozitiv asupra unei zone abandonate, readucand-o la viata printr-o noua investitie.

“Chiar daca proprietatea necesita decontaminarea sau eliminarea deseurilor, demolarea fostelor structuri (operatiuni pe care terenurile “verzi” nu le necesita), aceste costuri sunt balansate de cele mai multe ori de anumite beneficii, cum ar fi utilizarea retelei de utilitati existente, transportul facilitat de prezenta mijloacelor de transport, minimizarea sau eliminarea necesitatii de a construi o noua parcare”, a precizat Randy Tharp.

“Consider acesti antreprenori, pionieri ai dezvoltarilor de tip Brownfield in Romania. Chiar daca poate reamenajarea fostelor platforme nu implica in aceste cazuri activitati complexe si costisitoare de decontaminare, aceste proiecte stabilesc o noua tendinta in constructii. In cele din urma, cu programe de stimulare pentru acest tip de proiecte, cum ar fi accelerarea procesului de autorizare, achizitionarea terenului la preturi reduse sau modice, contribuirea la costurile si operatiunile de curatare, vom vedea din ce in ce mai multe proiecte de birouri, industriale sau chiar rezidentiale, dezvoltate pe foste platforme industriale”, a continuat acesta.

“Dezvoltarea unei platforme de tip Brownfield este intotdeauna mai putin costisitoare pentru comunitate si societate, oferind valoare unui teren abandonat si eliminand contaminarea, in avantajul protejarii terenurilor agricole sau forestiere”, a concluzionat oficialul Epstein Architecture and Engineering. 

Epstein este o companie internationala cu peste 250 de angajati in intreaga lume. Compania ofera clientilor servicii de proiectare, incluzand arhitectura, planificare, si servicii complete de inginerie, inclusiv civile, MEP si structurale, servicii de durabilitate, servicii strategice precum si de constructie.

Epstein este membru fondator al Romanian Green Building Council.