- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Coldwell Banker are solutii la criza urbanistica din Bucuresti

24 Mar, 16:21 • Redactia DailyBusiness
Constructia de cladiri ecologice si reinnoirea zonelor deteriorate dupa demolarea cladirilor vechi sunt solutiile crizei urbanistice cu care se confrunta Bucurestiul, potrivit companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Coldwell Banker are solutii la criza urbanistica din Bucuresti

Problemele cu care se confrunta Bucurestiul sunt disparitia centurii verzi si a spatiilor verzi din interiorul orasului, diminuarea considerabila a calitatii vietii si pierderi financiare din cauza traficului si a vitezei medii scazute de deplasare. Solutia ar putea fi adaptarea si implementarea unor concepte occidentale, potrivit specialistilor Coldwell Banker, care propun doua posibile cai de rezolvare.

Conceptul „smart growth” presupune o dezvoltare in acord cu mediul inconjurator, viabila economic, orientata catre nevoile comunitatii, si durabila.

Pe de alta parte, conceptul „urban renewal” se refera la procesul de dezvoltare a zonelor deteriorate din cadrul unui oras, prin demolarea constructiilor intr-o stare avansata de degradare sau a fabricilor si redezvoltarea in zone mixte sau rezidentiale pentru populatia cu venituri medii.

La nivel international, atat dezvoltatorii cat si autoritatile care au in vedere dezvoltarea inteligenta pun un accent puternic pe constructiile ecologice, asa numitele „green buildings”.

Conceptul de cladire ecologica presupune cresterea eficientei cu care cladirile folosesc resursele – energie, apa si materiale- reducand impactul constructiei asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului inconjurator.

Criza urbanistica a Capitalei are pe langa efecte de mediu, de sanatate si arhitecturale, si efecte financiare.

Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii estimeaza pierderi anuale de 180 de milioane de euro ca urmare a problemelor de trafic.

Concluziile unui studiu recent efectuat de catre Asociatia Salvati Bucurestiul arata ca din 1989, Capitala a pierdut aproximativ 1.970 de hectare de spatiu verde, Bucurestiul avand acum 7 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 mp pe cap de locuitor.

„Autoritatile dar si dezvoltatorii ar trebui sa ia in considerare implementarea unor concepte precum „smart growth” – dezvoltare inteligenta sau „urban renewal” – reinnoire urbana pentru a preveni probleme critice, asa cum s-a intamplat in orasul italian Palermo in anii ’50-’80”, a declarat Catalin Secareanu, manager al Coldwell Banker Commercial Romania.

Orasul Palermo s-a confruntat cu o criza cauzata de dezvoltarea accelerata a pietei imobiliare, cunoscuta si sub numele de „sack of Palermo”. Incepand cu 1950, populatia orasului a crescut semnificativ, cauza fiind urbanizarea Siciliei dupa al doilea Razboi Mondial ce a condus la un boom al constructiilor, care insa nu a avut in spate o strategie pe termen lung.

Dezvoltarea imobiliara agresiva si lipsita de strategie a avut consecinte grave: distrugerea centurii verzi a orasului precum si a cladirilor istorice care confereau gratia arhitectonica a orasului, in detrimentul blocurilor de apartamente fara personalitate.