- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum a ajuns mall-ul Sun Plaza cea mai mare investitie imobiliara din sectorul 4

13 May, 14:24 • cristina.mihai
Investitia in proiectul comercial Sun Plaza de langa Piata Sudului a ajuns intr-un an si jumatate, de la demararea constructiei, la 200 mil. euro, cu 33% mai mare decat evaluarea initiala, de 150 mil. euro, si cu 8% peste investitia revizuita, la inceputul lui 2008, de 185 mil. euro.
Cum a ajuns mall-ul Sun Plaza cea mai mare investitie imobiliara din sectorul 4

Pana in prezent, cea mai mare investitie imobiliara din sector este este mall-ul Grand Arena, de 187 mil. euro.

Reprezentantii EMCT, dezvoltatorul Sun Plaza, au explicat ce anume a determinat aceasta majorare, dar si ce va aduce nou proiectul in peisajul autohton de retail.

„Noua crestere este deteminata de cresterea costurilor de constructii din 2008, dar si a unor modificari ale proiectului. Acesta va cuprinde si un spatiu de birouri cu 8.300 metri patrati inchiriabili, care va fi inaugurat in prima jumatate din 2010, si in plus va avea si o suprafata usor mai mare decat cea estimata anterior”, a spus Michael Richard, director general EMCT Romania.

Suprafata de retail inchiriabila a mall-ul este de peste 80.000 mp, iar suprafata construita depaseste 200.000 mp.

Constructia proiectului a demarat la sfarsitul lui 2007. Initial, termenul de livrare a fost programat pentru prima parte din 2008. Constructia a fost insa intarziata, iar noul termen de predare este luna octombrie a acestui an. Reprogramarea termenului de deschidere a fost determinata de lipsa fortei de munca, dar si de anumite probleme tehnice pe care constructorii le-au intampinat.

Richard a explicat ca unul dintre avantajele crizei consta in faptul ca acum beneficiaza de un numar mediu de 900 de muncitori pe santier, fata de o medie anterioara de 500 de muncitori si ca in acelasi timp, costurile subantreprenorilor au revenit la nivelul din 2005.

In ceea ce priveste procesul de inchiriere, Richard admite ca aici se resimte criza, la nivel de dinamica, dar ca per total nici un chirias nu a cerut o renegociere a tarifului, pana acum. Mai mult, Cora a inchiriat inca 1.000 mp in cadrul complexului.

Mall-ul este inchiriat 85% in prezent.

Ce va oferi Sun Plaza celor peste 35.000 de vizitatori estimati zilnic? Ancora mall-ul este un hipermarket Cora de 23.000 mp, spatiu care va fi livrat in iunie, un magazin Mobexpert, dar si magazine mai mici ale unor branduri nou intrate pe piata romaneasca Deichmann sau C&A. La nivel de entertaniment, mall-ul va cuprinde un cazino, dar si un complex cinematografic Cinema City cu 15 Sali de proiectie si 3.000 de locuri.

Proiectul va oferi si o sala de sport si o gradinita, iar investitorii vor finaliza in cateva luni si pasajul subteran care va face legatura intre metrou si mall, o investitie de ordinul mil. de euro.

Sparkassen Immobilien AG, listata la Bursa din Viena de 21 de ani, este cea mai veche companie de investitii imobiliare din Austria. Compania este un investitor pe termen lung in proprietati rezidentiale, birouri si hoteluri in Austria, Germania, Bulgaria, Romania, Croatia, Ungaria, Cehia si Slovacia. La 31 decembrie 2008, valoarea totala a portofoliului era de 1,78 mld. euro, iar spatiul total de inchiriat insuma 1,5 mil. mp.

Dezvoltatorul Sun Plaza este compania EMCT Romania, prezenta pe piata de peste 10 ani si cu un portofoliu divers de dezvoltari in Romania, printre care Carrefour, Bricostore si Cora.